Szerző Téma: Törvény-Kegyelem.  (Megtekintve 22400 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
Re:Törvény-Kegyelem.
« Válasz #15 Dátum: 2012 Február 20, 19:47:33 »

Nem elérhető Elisabeth

• Testvérünk
  • *
« Válasz #16 Dátum: 2012 Február 20, 20:11:48 »
http://www.youtube.com/watch?v=O2lgVpwqD1c#

Köszönöm, drága Batiszrael! Nagyon régen ismerem ezt az éneket, mi is énekeltük, de a kislánnyal még sohasem láttam, csak most elöször. Nagyon megérintett, és eszembe jutott: Míg ilyenek nem lesztek...

:017:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Testvérünk
  • *
« Válasz #17 Dátum: 2012 Február 20, 20:20:06 »
Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben,
szenteltessék meg a Te Neved,
jöjjön el a Te országod,
legyen meg a Te akaratod,
mint a mennyben úgy földön is….”
Mt.6,9-10

23. És megszentelem az én nagy nevemet, mely megfertéztetett a pogányok között, melyet ti fertéztettetek meg köztök; és megtudják a pogányok, hogy én vagyok az Úr, ezt mondja az Úr Isten, mikor megszentelem magamat rajtatok az ő szemök láttára.
24. És fölveszlek titeket a pogányok közül, s egybegyűjtelek titeket minden tartományból, és beviszlek titeket a ti földetekre.
25. És hintek reátok tiszta vizet, hogy megtisztuljatok, minden tisztátalanságtoktól és minden bálványaitoktól megtisztítlak titeket.
26. És adok néktek új szívet, és új lelket adok belétek, és elveszem a kőszívet testetekből, és adok néktek hússzívet.
27. És az én lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolatimban járjatok és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek.

Ez.36,13-27

27. Mikor visszahozom őket a népek közül, és egybegyűjtöm őket ellenségeik földjeiről, akkor megszentelem magamat bennök sok nép szeme láttára.
Ez 39,27
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető petya1962

• Testvérünk
  • *
    • Petya1962 Jézus Krisztus békéltető nagykövete
« Válasz #18 Dátum: 2012 Február 23, 08:24:04 »
Szép napot Testvéreim!

Szeretném idehozni elétek (nemcsak ditte és Batiszrael kedvéért) a következő Igéket. Ditte már idézett ezekből. S köszönöm neki, hogy ezt tette. Mindössze egy "baj" van az idézett Igével: szövegkörnyezete nélkül tette, s emiatt az üzenete volt félreérthető:

Idézet
Róm 13:810  Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert a ki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte. Mert ez: Ne paráználkodjál, ne ölj, ne orozz, hamis tanubizonyságot ne szólj, ne kívánj, és ha valamely más parancsolat van, ebben az ígében foglaltatik egybe: Szeressed felebarátodat mint temagadat.  A szeretet nem illeti gonoszszal a felebarátot. Annakokáért a törvénynek betöltése a szeretet.

Így teljes az idézett Ige értelme.

Ami pedig a téma alapgondolatát illeti >>Törvény vagy kegyelem<<, nos azt gondolom több fronton is fellángolhatnak itt a harcok. Az egyik mindenképpen az a kérdés, amit Sommer ajin testvérünk felvázolt, hogy a törvény megcselekvéséből üdvözülsz-e, vagy Isten kegyelme az, ami az üdvösséget hozza el az életünkbe.

Éppen ezért fontos, helyrerakni a törvény és a kegyelem szerepét. Ezt Sommer ajin és mások is megtettétek.

Egy dologról még nem esett szó a törvénnyel kapcsolatban: Mi is a szerepe az életünkben? Függetlenül attól, hogy valaki már a Krisztusé, vagy sem.

A törvény az ember számára adatott életszabály (613 ==> 10 ==>2) Ennek a kulcsszava a szeresd. (S ilyen módon dittének igenis igaza van.

Törvény tekintetében pedig igenis van különbség
  • hívő és
  • hitetlen
(rossz kifejezések ezek: inkább
  • Krisztust ismerő, Őt befogadó, illetve
  • Krisztus nélkül élő, Őt még nem befogadott használandó)

Az első esetében a törvény szerepe az, hogy Krisztusra vezéreljen

Idézet
Gal 3:24 Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg.

S mi van a másik táborral, akiket a törvény már Krisztushoz vezetett?

Idézet
Jer 31:33 Hanem ezt lesz a szövetség, a melyet e napok után az Izráel házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be, és Istenökké lesznek, ők pedig népemmé lesznek.

Nos, nem más, mint az, hogy Isten az ő Istenük (a mi Istenünk, kinek-kinek személyesen), a törvény pedig miután a belsőjükbe, szíveik (szíveink) hústáblájába van írva, nem akarunk majd vétkezni ellene (nem azt mondtam, hogy nem tudunk, csak azt, hogy nem akarunk), s ha mégis vétkezünk, akkor a bűneit megbánó és azt elhagyó hívőnek ott van a Megbocsátó Isten kegyelme Jézusban.

S mondtam, hogy van egy másik dolog a törvény és kegyelem témában. Igen! Ez pedig az, hogy jó kérdést kell feltenni.
Kató István alias petya1962
Jézus Krisztus békéltető nagykövete
http://katoistvan.hu

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #19 Dátum: 2012 Február 23, 10:55:38 »
Szia Petya! Erre gondoltál?
A törvény betöltése a szeretet.
Ha igen, vitatkoznék veled, mert a törvény betöltése NEM  a szeretet, hanem az alapja. Nagy különbség! A törvény alapja ugyanis a szeretet, elsősorban az Isten iránt érzett szeretetünk, másodsorban pedig a felebarátaink iránt érzett szeretetünk. Ha van, akkor nem vétkezünk. Amint vétkezünk rögtön áthágjuk a törvényt, s ezáltal ez szeretetlenségnek is minősül. Mert ha Istent nem szeretjük eléggé, akkor a Nevét hiába vesszük a szánkra, bálványokat imádunk, stb...stb...stb... ha pedig a felebarátunkat nem szeretjük igazán, akkor lopunk, csalunk, megkivánjuk...és stb...
A humanista szeretet nem az Isten szerinti törvény-betöltő szeretet. Ha humanista szeretetbe belefér a feleség megcsalása, az egoizmus, a homoszexualitás és sorolhatnám még. Az ilyen emberek is szeretnek, a maguk módján, a saját erkölcsi normáik szerint. Nekünk viszont a törvény adta erkölcsi normák szerint kell élnünk, tehát pusztán a szeretet önmagában nem a törvény betöltése.

Nem elérhető petya1962

• Testvérünk
  • *
« Válasz #20 Dátum: 2012 Február 23, 11:02:31 »
Szia Petya! Erre gondoltál?
A törvény betöltése a szeretet.
Ha igen, vitatkoznék veled, mert a törvény betöltése NEM  a szeretet,

Szia Dafna!
Nem velem vitatkozol: az Igét idéztem, s ha neked az jött le a post-omból, hogy én a humanista szeretetről beszélek, nos akkor azt hiszem...

Idézet
Róm 13:810  Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert a ki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte. Mert ez: Ne paráználkodjál, ne ölj, ne orozz, hamis tanubizonyságot ne szólj, ne kívánj, és ha valamely más parancsolat van, ebben az ígében foglaltatik egybe: Szeressed felebarátodat mint temagadat.  A szeretet nem illeti gonoszszal a felebarátot. Annakokáért a törvénynek betöltése a szeretet.

Nem elérhető Elisabeth

• Testvérünk
  • *
« Válasz #21 Dátum: 2012 Február 23, 13:25:32 »
Úgy érzem jó lenne a szeretet fogalmát tisztázni. Nem véletlen az elsö, a királyi törvényböl: Szeresd Istenedet! Csak utána jön: szeresd felebarátodat. Tehát az Isten iránti szeretet felülírja minden más szeretetet, és ezért, "csupa" szeretböl nem lehet engedékeny olyasmivel szemben, amit az Isten iránti szeretet nem enged meg. Az Isten iránti szeretet rakja életünkben a helyére a dolgokat, és teszi hitelessé az emberi szeretet is.

:2smitten:
Zsolt 143,10

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #22 Dátum: 2012 Február 23, 18:19:14 »
Úgy érzem jó lenne a szeretet fogalmát tisztázni. Nem véletlen az elsö, a királyi törvényböl: Szeresd Istenedet! Csak utána jön: szeresd felebarátodat. Tehát az Isten iránti szeretet felülírja minden más szeretetet, és ezért, "csupa" szeretböl nem lehet engedékeny olyasmivel szemben, amit az Isten iránti szeretet nem enged meg. Az Isten iránti szeretet rakja életünkben a helyére a dolgokat, és teszi hitelessé az emberi szeretet is.

Ámen

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #23 Dátum: 2012 Február 23, 18:35:52 »
Szia Petya!

A szeretet mint fogalom, az nem a törvény. Vagy Te igy gondolod? A törvény az  többek között az "Ászeret Hádibrot" vagyis a tiz mondás, amit Isten maga irt fel a kőtáblákra. Annak nem az a lényege, hogy aki szeret, az betöltötte a törvényt, hanem aki szeret, az MEGTARTJA  a törvényt. NAGY KÜLÖNBSÉG!
Ha a szeretet nem nyilvánul meg az Isten iránt való engedelmességben ugyanúgy mint ahogy Krisztus tette, akkor az a szeretet bizony nem tölti be a törvényt. Jézus úgy töltötte be a törvényt, hogy annyira szerette Istent, hogy MINDENBEN ENGEDELMES volt. Nekünk pedig Őrá kell hasonlitanunk.
Aki cselekszi a mennyei Atya akaratát, az van a szeretetben, elsősorban Isten iránt való szeretetben, másodsorban pedig a felebarátai iránt való szeretetben. Az az Ige amit bemásoltál már másodszor is, nagyon de nagyon félre van magyarázva nagyon sok helyen, ezért van az, hogy a hivők sok mindent meg mernek engedni maguknak, amit nem szabadna. Az ilyen felfogás szabadosságot hozott az egyházba, nem pedig Isten által való szabadságot. A kettő nem ugyanaz.

Nem elérhető Elisabeth

• Testvérünk
  • *
« Válasz #24 Dátum: 2012 Február 23, 21:07:31 »
Kedves Batiszrael!

Valóban hasonlatossá kell válnunk az ÚR Jézushoz. Ám ha megtérve ujjászülettünk, beléptünk a szövetségben, akkor a szeretet parancs is!

"Szeresd a Te Uradat és Istenedet, teljes erödböl, teljes szivedböl és teljes elmédböl." Itt nincs szabad választás már, hanem egy parancsolat a számunkra. Ezért is vagyunk nagyon felelösek, mit teszünk, mert a szeretet cselekedetekben nyilvánul meg.

Zsolt 143,10

Nem elérhető petya1962

• Testvérünk
  • *
« Válasz #25 Dátum: 2012 Február 23, 23:20:05 »
Kedves Batiszrael & Elizabet!

Nem egészen értek egyet az érveitekkel.

A szeretet nem fogalom, hanem parancs! Isten parancsa. El lehet bagatelizálni, de ne feledjük: Isten parancsát bagatelizáljuk. Tudom, ezt nem akarjátok.

Két dolog:

1./ A törvényt betartani, vagy betölteni. Kérdésem: képes vagy betölteni (vagy megtartani) a törvényt? Ha a válaszod esetleg nem, akkor te nem is szeretsz? Nem szereted Istent, s nem szereted a felebarátod? Lássuk be ez igencsak vékony jég. Nincs ember, aki a törvényt képes lenne megtartani.

2./ A másik dolog pedig egy ige. Nem alacsonyabb rendű az egyik "szeresd" a másiknál. Éppen, egyik következik a másikból. Íme:

Idézet
1Ján 4:20 Ha azt mondja valaki, hogy: Szeretem az Istent, és gyűlöli a maga atyjafiát, hazug az: mert a ki nem szereti a maga atyjafiát, a kit lát, hogyan szeretheti az Istent, a kit nem lát?
1Ján 4:21 Az a parancsolatunk is van ő tőle, hogy a ki szereti az Istent, szeresse a maga atyjafiát is.

S ha mégis a szeretet fogalmát meg akarjuk fogalmazni, az általam idézett igékben az is benne van: éppen az ige magyarázza meg:

Idézet

Nem elérhető Elisabeth

• Testvérünk
  • *
« Válasz #26 Dátum: 2012 Február 24, 07:33:38 »
Kedves Petya Testvérem!

Írtad:

Idézet
Kedves Batiszrael & Elizabet!

Nem egészen értek egyet az érveitekkel.

A szeretet nem fogalom, hanem parancs! Isten parancsa.

Elötte én írtam:

Idézet
Kedves Batiszrael!

Valóban hasonlatossá kell válnunk az ÚR Jézushoz. Ám ha megtérve ujjászülettünk, beléptünk a szövetségben, akkor a szeretet parancs is!

Nem látok ellenmondást.  :2smitten:

Azonban hogyan tudjuk e törvényt betartani?

Ha bennünk van Isten Szeretete! Ebben egyetértek Batiszraellel, mert egyben ez az alap is ahhoz, hogy szeretni tudjunk, azzal a szeretettel, amelyet Istentöl kaptunk.

És megismertettem ő velök a te nevedet, és megismertetem; hogy az a szeretet legyen ő bennök, a mellyel engem szerettél, és én is ő bennök legyek.
Jn 17,26

Ezért is írtam: az elsö parancsolat fontosabb a másodiknál, mert e nélkül a másodikat be sem tudjuk tölteni.

Tehát itt nem bagatelizálásról van szó!

Aki azt mondja: ismerem őt, de nem tartja meg parancsolatait, az hazug, és abban nincs meg az igazság, 5. aki pedig megtartja az ő igéjét, abban igazán teljessé lett az Isten szeretete. Ebből tudjuk meg, hogy őbenne vagyunk. 6. Aki azt mondja, hogy őbenne van, annak magának is úgy kell élnie, ahogyan ő élt. 7. Szeretteim, nem új parancsolatot írok nektek, hanem egy régi parancsolatot, amely kezdettől fogva megvan nálatok: ez a régi parancsolat az az ige, amelyet hallottatok.
1Jn 2,4-7

Ezért is fontosabb az elsö parancsolat, mert ha szeretjük Istent, és az Ö szeretete bennünk van, akkor tudjuk mi is igazán szeretni embertársainkat. Tehát ez az alap!

Igazad van, senki sem tudja tökéletesen betölteni a parancsolatokat. De nem az a megoldás, hogy félre tesszük, mert a kegyelem pont ebben van, ha vétkeztünk az Isten akarata, a parancsolatai ellen, akkor bizalommal járulhatunk Hozzá:

Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.
Zsid 4,16

Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket. 20. Ha valaki azt mondja: "Szeretem Istent", a testvérét viszont gyűlöli, az hazug, mert aki nem szereti a testvérét, akit lát, nem szeretheti Istent, akit nem lát. 21. Azt a parancsolatot is kaptuk tőle, hogy aki szereti Istent, szeresse a testvérét is.
1Jn 4,19-21

Zsolt 143,10

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #27 Dátum: 2012 Február 24, 07:58:57 »
Nincs ember, aki a törvényt képes lenne megtartani.

Szia Petya!

Na ez a másik mondat, ami igy önmagában megint csak nagyon félrevitte az egyházakat. Szerinted Isten olyan törvényt adott az emberiségnek amit KÉPTELENSÉG megtartani? Hogy is van ez? Isten ad egy törvényt, amit semmiképpen sem tudsz betölteni, de elvárja hogy töltsed be? Nem paradoxon ez egy kicsit? Nem a Mindenható hatalmát és legfőképpen bölcsességét kérdőjelezi meg? Hát olyan Istenünk van nekünk aki abszurd ötletekkel jön és még meg is követeli hogy annak engedelmeskedjünk?
A törvény jó. Isten is jó. A törvény maga Jeshua, a testté lett Ige. Az Ige örök időktől fogva igazság, van, volt és lesz. Megmásithatatlan. A törvényt be kell tartani. Egyébként ha már törvényről meg parancsolatokról beszélünk, meg kell emlitenem, hogy ezek nem is parancsok. Károli igy adta vissza pld. a Tizparancsolat lényegét, de: nem fogsz ölni..., nem fogsz lopni..., nem fogsz paráználkodni..., a hetedik napot megszenteled (elkülönited Nekem) stb...stb..., tehát a szeretet az alapja, ahogy Elizabeth mondta, szeretet nélkül ezt nem tudjuk betölteni, elsősorban Isten iránti szeretetből, másodsorban pedig a felebarátaink iránt érzett szeretetből. A törvény alapja ez.
Az itéletkor pedig maga Jézus a testté lett Ige fog itélni minket. Egyedül neki lesz joga a cselekedeteinket megitélni. Azért mert a törvény jó és végrehajtható, nem jelenti azt, hogy Jézus vérére nincsen szükségünk, mert ha Isten akaratában járunk is elbukhatunk, nincs tökéletes ember a keresztények között sem. Mindenki bűnös, mindenkinek szüksége van a vérre, az engesztelésre, Jézus vére nélkül a menny zárva marad. Ez is bizonyitja azt, hogy nem cselekedetekből igazulunk meg, és nem a cselekedetek által üdvözülünk, hanem kegyelemből, ugyanúgy, mint az ó-szövetségi próféták, pátriárkák. Ők sem cselekedetekből igazultak meg, hanem hitből és kegyelemből. Mi is. De ahogy ők is jónak és követendőnek vélték Isten törvényeit, számunkra is ez a mérvadó.

Nézd meg a homoszexuális egyházat. Azt mondják, ők szeretnek. Mentesek az itélet alól, mert ők egy párt választanak maguknak és ahhoz hűségesek. Nem tudom volt-e alkalmad ilyen emberrel beszélgetni? Nekem igen. Semmiféle módon nem tudod meggyőzni, hogy bűnben él. Hivatkozik arra, hogy ő is szereti az Istent, és szereti a párját is, és hűséges. Ezért nem szabad félretenni a törvényt, mert ha félretesszük, megmarad a humán szeretet, ami pedig egyenesen a kárhozatba visz.

Nem elérhető petya1962

• Testvérünk
  • *
« Válasz #28 Dátum: 2012 Február 24, 09:18:14 »
Kedves Dafna!

Nagyon nehéz veled beszélgetni. Írok egy fél oldalt, te kiragadsz egy mondatot a szövegkörnyezetéből, s jól a földbe döngölsz. S lehet, hogy az az egy mondat tartalmilag nem áll összefüggésben az egésszel.

Nem biztos, hogy ilyen módon akarom folytatni ezt a beszélgetést.  Ne haragudj!

Nem elérhető Batiszrael

• Testvérünk
  • *
« Válasz #29 Dátum: 2012 Február 24, 11:16:16 »
Kedves Dafna!

Nagyon nehéz veled beszélgetni. Írok egy fél oldalt, te kiragadsz egy mondatot a szövegkörnyezetéből, s jól a földbe döngölsz. S lehet, hogy az az egy mondat tartalmilag nem áll összefüggésben az egésszel.

Nem biztos, hogy ilyen módon akarom folytatni ezt a beszélgetést.  Ne haragudj!

Szia Petya!

Hát, nem muszáj velem beszélgetni. Te megirtad a véleményedet, én is. Ennyi.