Szerző Téma: Olvasónapló  (Megtekintve 46108 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
Re:Olvasónapló
« Válasz #345 Dátum: 2023 Május 05, 18:41:14 »
KÖZÉPKORI TÖRTÉNET

"A középkori vándor épp egy kőfejtőnél járt, ahol munkások százai törték, zúzták faragták a követ izzadtan, gondterhelten. A vándor meg is kérdezett néhányat: mit csinálsz?
– Követ török, – mondja az egyik -, reggeltől estig, alig adnak ennem, nincs egy csepp megállás.
Kérdi a másikat:
– Te mit csinálsz?
– Én pénzt keresek, – mondja elcsigázottan -, hogy majd eltartsam a családomat. Azért jöttem ide az építkezésre. De nagyon nehéz, a főúr állandóan hajt, növeli a kvótát, és keveset fizet.
A vándor kicsit arrébb ment, ahol egy csillogó szemű kőfaragó pattintotta a követ megállás nélkül. Tőle is megkérdezte:
– És te mit csinálsz? –érdeklődött a harmadiknál. A munkás csillogó szemmel, mosolyogva válaszolt:
– Én katedrálist építek…! "

(internetről)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #346 Dátum: 2023 Május 06, 19:42:20 »
I. Korinthus 6:12-20
a szabadságról

"... A szabadságnak is megvannak a határai, és ez így van jól. A Példabeszédek könyve szemléletesen beszél erről: „Ha mézet találsz, egyél, amennyi jólesik, de túl sokat ne egyél, mert kihányod.” (25,16)

Most veszett el egy barátom kutyája. A kerítésen belül is szabad volt, a kerítésen túl még szabadabbnak érezte magát, de ott valahol elveszett. És a családnak fáj a hiánya...

Mindent megtehetünk ebben a szabadságban?...
A Szentírás nem tiltások gyűjteménye, sokkal több mindenre bátorít, mint amennyit tilt. A szabadság határa védő kerítés: arra figyelmeztet, hogy vigyázzunk, azon túl veszélyes a terep!

A keresztény szabadság Isten imádatának egyik alapja: szabad vagyok nem mindent kimondani, nem mindent megtenni... Szabad vagyok nemszeretem embereket szeretni, áldozatot hozni... Az ilyen szabadság Isten örömére van!"

Dani Zsolt (internetről - baptist hu)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #347 Dátum: 2023 Május 10, 06:51:28 »
Bella Violetta: De szeretsz?
(internetről, megvanirva hu)

https://megvanirva.hu/de-szeretsz/

Megjegyzésem:
Szeretnék-e jó (gyerek) lenni? Ez itt a kérdés!

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #348 Dátum: 2023 Május 14, 05:07:20 »
ORA ET LABORA

"... Isten azt kéri tőlünk, emlékezzünk meg a nyugalom napjáról. Vagyis, szánjunk időt testi-lelki töltődésre. Nem annyit mond, pihenj, hanem, emlékezz!
Óriási jelentősége van ennek az emlékezésnek, ami nem csupán nosztalgiázás és a régi szép idők siratása, hanem inkább rendszerfrissítés. Mint amikor a számítógépen elindul a lemeztöredezettség mentesítés. Idő kell, hogy mindaz, ami sérült, felfrissüljön, újra a helyére kerüljön.
Nem Isten vagy az egyház elvárása, hogy legyen helye az életben az istentiszteletnek, hanem az ember létfontosságú érdeke. Boldog ember, aki ezt felismerte! Mert időt szakít az élettöredezettség mentesítésre. Emlékezés ez az eredeti állapotra, a kezdetre, amikor még béke és harmónia volt az ember világában, hogy az ember Istenhez tartozik. Identitásformáló idő, ami megerősít abban, hogy élni jó, szeretni és szeretve lenni pedig a legjobb, ami csak történhet velünk ezen a világon.

Valaha az ima és a munka ciklikus váltakozása természetes ritmusát képezte az emberéletnek, de lám, mire megyünk, ha kiszorítjuk az imádság emlékét is utódaink jövőjéből?"

Erlitz Anita (internetről, megvanirva hu)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #349 Dátum: 2023 Május 15, 06:56:02 »
HŰSÉG ÉS MEGÚJULÀS

"Iskolai tornaóráinkról emlékezünk a távol-, és magasugrásra, és tudjuk: nem lehet jól ugrani, ha sárosan csúszós, vagy homokosan málló a talaj, csak jó szilárd talajról lehet nagyot dobbantani.
A lelki, tudományos, politikai és a társadalmi életre is igaz ez: fontos a haladás, a megújulás, a dobbantás, de nem lehet a semmiből dobbantani. Akinek semmilyen szakmai alapja nincs, az mit akar megújítani?

Aki ismeri a szakma csínját-bínját, az tud igazán újat belevinni. Aki ismeri a hagyományos teológiai tanítást, az tud felkészülten nyitni a mai kihívások felé.

A kereszténységhez lényegileg tartozik az őrzés, a bástya, de a megújulás, a tavasz..., a fiatalosság is. Talán mindannyian jobban húzunk az egyik oldal felé életkorunknál, alkatunknál, szemléletünknél fogva - de ne akarjunk azonosulni csak az egyik magatartással, démonizálva a másikat.
Nekünk nem eszmékhez, ideológiákhoz, oldalakhoz kell hűségesnek lennünk, hanem az élő Istenhez."

Papp Miklós (internetről - 777blog)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #350 Dátum: 2023 Május 28, 20:00:37 »
TÖRTÉNET

"1939-ben Párizsban néhány srác azzal heccelte egymást, hogy ki mer bemenni a paphoz a gyóntatószékbe, és felsorolni neki mindenféle kitalált bűnöket. Az egyik fiú végül bevállalta, bement, és elkezdte mondani az atyának a legfurcsább és leghihetetlenebb vétkeket. A pap persze elég hamar rájött, hogy miről van szó, de úgy döntött, hogy nem fedi fel a fiú előtt, hanem beleáll a szerepjátékba. Így a következő elégtételt adta:
- Fiam, menj el a templom végében található nagy feszülethez, állj meg előtte, nézz rá, és háromszor mondd ki hangosan: »Jézus, én tudom, hogy meghaltál értem a kereszten, de ez engem egyáltalán nem érdekel«”.

A fiú nem akart kiesni a szerepéből, így valóban odament a hatalmas feszülethez, megállt előtte, felnézett Jézusra, és kimondta a szavakat. Kimondta először, kimondta másodszor…, de harmadszorra már nem tudta kimondani. Elhallgatott, aztán sírásra fakadt. Sokáig állt még ott a kereszt előtt, aztán amikor kilépett az ajtón, egy új emberként hagyta el a templomot.

Jean-Marie Lustiger bíboros, volt párizsi érsek mesélte el ezt a történetet az egyik prédikációjában, és azzal fejezte be, hogy azért ismeri ilyen részletesen, mert ő volt ez a fiú."

(internetről, 777blog)

Nem elérhető Árvai Emil

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #351 Dátum: Tegnap - 06:49:45 »
ÁRVÍZ    (tanmese)

Árvízveszély van, jönnek teherautóval költöztetni.
Az erős hitű hívő ember nem kér a segítségből, ő az Urat várja.
Eléri a házukat az ár, dereglyével jönnek menteni. Az erős hitű hívő ember kitart.
Emelkedik a vízszint, harmadszor már helikoptert küldenek érte. De ő nem a meghátrálás embere.
Összedől a ház. A hívő ember hamarosan a Mennyben köt ki. Ott minden oké, de azért megkérdezi, hogy mért nem segítettek rajta. Azt a választ kapja, hogy: "Háromszor próbáltunk."

(ismeretlen szerző)