Gondolatok: Az Irigység
A búsulásban kegyetlenség van; és a haragban áradás; de ki állhaat meg az irigység előtt? |

Az irigység a bűn állapotában élő ember szellemi bűne.
Az irigy embert jellemzi a teljes önzés; a másik ember előmenetelén; javain, sikerein, jobb helyzetén nem örül, sőt bosszankodik, és azt kívánja magának. Tulajdonát nem tiszteli, hanem megrongálja, megszereti más feleségét, vagy akkár gondolatban is irigykedsz vagy másokra mutogatsz és közben te még rosszabb vagy, ezek Bűnök Isren előtt. Amiből van megtérés, helyre állás.
IPt. 2,1 / 1Levetve tehát minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigységet és minden rágalmazást, 2mint újszülött csecsemõk a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre; 3mivel megízleltétek, hogy jóságos az Úr. 4Járuljatok õhozzá,.../
Az Újszövetség is elítélő modon nyilatkozik az irigységről.
Én nagyon sok dolgban irigyvagyok, akár a kertek területén, fa virág stb. a pénz miatt, mert neki több van én ezt nemtudom megtenni stb.
Ezek álatlában akkor jönnek ránk, mikor nehézségben szorongatattásban vagyunk, én is aggódok, hogy nem jön a fizetés az Egyetemről és ha nem, máris beleesek a csapdába, kivánom a más pénzét ráadásul úgy, hogy bár elhagyna valaki egy kis pénzt, és ezt felvenném és jóra költeném úgy nem számítom be magamnak, hogy ez Bűn. Vagy ha igen akkor, kis bün, de tudjuk azt, hogy nincs kicsi és nagy. De sajnos ez van.
És megvigasztal a 4. bekezdés jöjjetek hozzám, kérjünk tőlle segítséget arra, hogy megtudjuk venni a jegyet a buszra, villire, betudjunk vásárolni a családnak mindezt, amire szükség van úgy, hogy megbecsüljük és nem mint aki felfúvalkódva, mit nemkem egy egész hallom mindenséget veszek, és aki kin van az utcán, netalán tán ő rászoruló, Ő benne is elindítunk olyan gondolatott ami irigységet foganhat /ne kísérts másokat/. De fogadjunk szót és legyünk alázatosak és emlékezünk, mi is arra, hogy milyenek voltunk. Isten Fia szegényként jött és gazdagon távozott mi is kövessük ezt a fokozatosságot.

Te szoltál irigyleni, magaddal vagy másokkal szembe?