Halkan írom...és feltételezem,hogy Pál apostol nem azt a modellt ajánlja -mint ideális megoldást - hogy a pásztor a napi 8,10 óra munkahelyi meló mellett / után pásztorkodjon, és ha jut ideje ... esetleg.. akkor napi egy-két percet a családjával is foglalkozzon.
Sz.V.Sz ("Szerény véleményem szerint") Pál azt a pásztor-modellt tartja ideálisnak ,hogy akik teljes időben a gyülekezetért dolgoznak, azoknak az anyagi hátterét a gyülekezet biztosítsa:
1Kor 9,6
"Vagy csak nekem és Barnabásnak nincs szabadságunk arra, hogy ne dolgozzunk? " 1.Kor. 9:12-15: "Ha mások részesedhetnek ezekből, miért nem inkább mi? De mi nem éltünk ezzel a szabadsággal, hanem mindent elviselünk, hogy semmi akadályt ne gördítsünk a Krisztus evangéliuma elé. Nem tudjátok, hogy akik a templomi szolgálatokat végzik, a szenthelyből származó eledellel élnek, és akik az oltár körül forgolódnak, az oltárra vitt adományokból részesednek?
Így rendelte az Úr is, hogy akik az evangéliumot hirdetik, az evangéliumból éljenek. Én azonban ezek közül egyikkel sem éltem. De nem azért írtam nektek ezeket, hogy velem is így történjék ezután, mert jobb meghalnom, minthogy valaki dicsekedésemet félremagyarázza."
Sajnos, a Korinthusi gyülekezet messze nem volt ideális gyülekezet,-ezért Pál apostol- hogy ne vádolhassák a sok gyenge keresztyén- inkább dolgozott a pásztori szolgálat mellett,mint sem megbotránkozzon a sok éretlen korabeli tesó.
Róm 14:21
"Jó tehát nem enni húst, nem inni bort, és semmi olyat nem tenni, amin testvéred megütközik."
A korinthusi hívők -a saját gyengeségük végett- nem csak Pál apostollal "szúrtak ki", hanem önmagukkal is:
Jóval kevesebbet szolgálhatott -a "világi" munka miatt, mint ha teljes időben lehetett volna pásztor.
Így látom én.