Szerző Téma: Épp testben élve  (Megtekintve 17838 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Magda

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 2531
Re:Épp testben élve
« Válasz #60 Dátum: 2011 Február 24, 20:20:05 »
Hát  :060:
Az erek nem kínálnak oxigént, ők csak csövek  a véráramlását biztosítják.- persze elzáródhat a cső és akkor a vér nem tud áramolni, elromolhat a pumpa - a szív - ami az áramlást biztosítja, de az oxigént a vértest szállítja.
Az oxigént a vér közvetíti, még pedig azok a vértestek amelyek az életüket adják azért, hogy oxigént szállítsanak az egész testnek.

Saját létüket áldozzák fel, hogy a test éljen, a test élete a vérben van!
 :2smitten:A vér.

Igen. Ugye az sem véletlen, hogy Jézus Vére, a bunokért ontatott ki.

A vér és a szív.


Koszonom, hogy megemlítetted. Bár Te, Magdus, nem hoztad ilyen osszefuggésbe.....de nem véletlen, hogy megtért ember, hogyan tisztul meg.
Jézus, aki megtisztitja szivunket, megtisztitja verunket is, akár, azaz termeszetesen betegsegektol is.

 :2smitten: :2smitten: :2smitten:
Szia Drága Móni, csak úgy mint ahogy Eszter könyvében benne van a Mindenható.

Vízzel és vérrel.
a víz is elveszíti a tulajdonságának nagy részét, amikor a szervezetben, gyümölcsben, kötött víz lesz.

A Róma levél első fejezete fantasztikus titkokat rejt.
 :2smitten:
Fil 2,11 És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére

:)

Nem elérhető Shaly

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1610
 • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #61 Dátum: 2011 Március 23, 14:16:23 »
Tavaszi friss zöldségek

A hosszú télre általában a kisebb vitaminbevitel a jellemző, így a tavasz eljövetelével a friss zöldségek és gyümölcsök kerülnek előtérbe. Ezek előnye, hogy ízben, színben, állagban változatok, finomak, frissek és folyamatosan állnak rendelkezésre.

Hasznos tanácsok a hosszú tél után

A hosszú télre általában a kisebb vitaminbevitel a jellemző, így a tavasz eljövetelével a friss zöldségek és gyümölcsök kerülnek előtérbe. Ezek előnye, hogy ízben, színben, állagban változatok, finomak, frissek és folyamatosan állnak rendelkezésre.
 
Tavasszal a következő zöldségeknek kezdődik a szezonja itthon. Legjobb, ha mindet frissen fogyasztjuk!

Spárga

Kedvező étrendi hatása, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett, aszparagin-, nitrogén- és kéntartalma által megalapozott. Kedvező hatással van a veseműködésre, fogyasztása által fokozódik a szervezet vízkiválasztása. Vesebetegek számára ezért diétaként is ajánlott. Alacsony szénhidráttartalma folytán igen kedvező hatású a cukorbetegek étrendjében. Magas cellulóztartalma következtében a bélperisztartikára hat igen kedvezően. Egyedi ízvilága nemcsak kénes illóolajtartalmának, hanem vanillin- és metilmerkaptan-tartalmának is köszönhető. A zöld spárga klorofill-, illetve magasabb magnéziumtartalma folytán még kedvezőbb étrendi hatású.     

 Spenót

A spenót jól emészthető, kalóriában szegény, de vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A gyomor-működést serkenti, sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

Brokkoli

Kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. Azonban az ételkészítés során a vitaminok nagy része sérül, így a C-vitamin-veszteség pároláskor kb. 35-40% és fagyasztás során 20-30%. Ez az energiaszegény zöldségféle (100 g brokkoli energiatartalma 24 kcal/100 kJ) fontos szerepet játszik a rostdús táplálkozásban. De mivel káposztaféle, főzve puffasztó hatású lehet, ezért főzve-sütve epe- és bélbetegek ne fogyasszák. A brokkoli a szulforafan fitokemikália kitűnő forrása, ez a glükozinolát-származék képes gátolni a rákot okozó anyagok hatását, serkentve bizonyos enzimeket, amelyek a szervezet méregtelenítő rendszerének részei. Vannak vizsgálati eredmények azzal kapcsolatban, hogy a keresztes virágú zöldségek, például a brokkoli rendszeres fogyasztása és a rák kisebb kockázata között összefüggés áll fenn. Különösen érvényes ez a bél, gyomor emlő, tüdő és a vese daganataira.

Fejes saláta

A salátaféléknek nem csak a szívét, hanem a külsőbb szép leveleit is érdemes felhasználni, hogy a teljes vitamin- és ásványianyag-tartalma kihasználható legyen. Nagyon fontos a salátaféléknek a szervezetre gyakorolt vízháztartás-szabályzó hatását megemlíteni, ami a kálium-nátrium arányának következménye. Kiemelendő ezenkívül a salátafélék kalcium-, magnézium- és vastartalma. Frissítő hatásukat a citromsavtartalmuknak köszönhetik, amelyek kálium-, ill. nátriumcitát formájában találhatók meg abban a tejes jellegű folyadékban, mely a levélerekben található. A salátafélék alkaloidjellegű keserűanyaga az ún. lactucin. Vitamin- és ásványianyag-tartalom szempontjából a béta-karotin, B1-, B2-, Niazin, B6-, C-vitaminok, továbbá Na, K-, Mg-, Ca-, Fe-, P-tartalmuk jelentős.

Hónapos retek

A reteknek sok gyógyhatása ismert, pl: jó hatású lehet megfázásos megbetegedéseknél, emésztési problémáknál, máj- és epepanaszoknál. Gyógyhatását napjainkban összetevőivel magyarázzák. Csípős íze és hatása elsősorban a kéntartalmú illóolajaira vezethető vissza, ezek az ún. mustárolajglükozidok. Már a növény konyhai előkészítéskor elillannak, kellemes illatot árasztva. Az illóolaj nemcsak antibiotikus, hanem egyéb gyógyító hatással is rendelkezik. Nyákoldó hatásával köhögés, rekedtség, megfázásos betegségek, légúti betegségek gyógyító növénye. Anyagcsere-fokozó hatása révén étvágyjavító, emésztést szabályzó szerepe van. Vitamintartalma többnyire a fajtától függ s attól, hogy a fajta tavaszi, nyári, őszi vagy téli termesztésű. A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában és ezáltal a gyógyulásban is. Különösen magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású segít a felgyülemlett víz eltávolításában.

Zöldborsó

Nagyon kevés az olyan zöldségféle, amelyben több a magnézium, mint a kalcium. A zöldborsóban ez 1:1 arányban található, melynek köszönhetően nyersen fogyasztva jótékony hatással bír szervezetünkre. A magnézium minden puha szövetben jelen van, a csontok és az izmok szempontjából is fontos. Ez az előfordulási arány pedig lehetővé teszi a kalcium felszívódását, megtartását a csontokban és az izmokban. A magnézium meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból. Gyógyhatású az izmokra, az érrendszeri betegségekre, gyulladásra és emésztési rendellenességekre. A káliummal együtt, amiből szintén sok van a zöldborsóban, hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Kétségtelen, hogy a zöldborsó fogyasztása alaposan hozzájárulhat a szív-és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez.A zöldborsó magnézium-és mangántartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében. 

Sárgarépa

A sárgarépa talán a magas cukortartalmának köszönhetően annyira közkedvelt zöldségféle, hogy még a nyers ételeket nem kedvelő személyek sem utasítják el teljesen az étrendjükből. A sárgarépa még magas béta-karotin- tartalmának köszönhetően tűnik ki a zöldségek közül. A béta-karotin, mint az A-vitamin előanyaga, minden növekedési és anyagcsere- folyamatban jelentős szerepet játszik. Elsősorban a bőr és a légző-, emésztő-, kiválasztó szervek nyálkarétegének egészségében, továbbá a szem szaruhártya és kötőszövetének szerkezetéért is felelős. A karotin felhasználhatósági foka a szervezetben jelentősen ingadozhat, ami a szervezet tárolóképességétől, illetve a fogyasztás (elkészítés) módjától is függ. Nyers répafogyasztás esetén 1-20% között, párolt répa esetén 4-60% között lehet a felszívódás aránya. Ez a jelentős különbség a párolt répa esetében abból adódik, hogy a melegítés hatására a sejtek kinyílnak, így az emésztőenzimek számára könnyebb a feladat. Mivel a karotin olajokban oldódik, a jobb felszívódás természetesen az olajok jelenlétének is köszönhető, ehhez persze a szervezet jó zsírbontó képessége is szükséges.A jelentősebb mértékben jelen lévő B-vitamin-tartalom az idegi funkciók segítéséhez járul hozzá. A magas ásványianyag-tartalma, az illóolaj-tartalma és a pektin jelenléte tovább növelik a sárgarépa táplálkozásbiológiai értékét. A csecsemők, kisgyermekek, kismamák és betegek táplálásában elengedhetetlen szerepet játszik, mivel igen könnyen emészthető, de felnőttek számára is egy igen fontos védőtáplálék. A sárgarépa rendszeres fogyasztása összefüggésben állhat a kisebb tüdőrákkockázattal. Amerikai ápolónők körében végzett vizsgálat eredményei szerint 60%-kal kisebb a tüdőrák kockázata azok körében, akik 5 vagy több sárgarépát fogyasztottak el hetente, mint akik egyáltalán nem fogyasztottak répát. Előnyös lehet a béta-karotin rendszeres fogyasztása a fogamzásgátlót szedő nők esetében is, mert egy német vizsgálat szerint a fogamzásgátló tabletta hatására csökken a vér bétakarotin- szintje. A béta-karotin véd a farkasvaksággal szemben is. A sárgarépát ezért bátran fogyasszuk salátákban, levesekben, egytálételekben, köretként, vagy levét kicsavarva.

Paradicsom

Népgyógyászati alkalmazása országszerte elterjedt. Elsősorban kelések érlelésére, gyulladások kezelésére használják. Gyenge gyomrúaknak hámozva ajánlatos fogyasztani. Különösen ajánlott vesegyulladás, ízületi gyulladás, köszvény, gyulladásos betegségek, kövek oldására és vékonybélhurut esetén. Méregtelenítésre vértisztító hatása, továbbá húgykősav-kristályokat feloldó képessége révén kiváló. Atropinszerű alkaloidja és egyéb hatóanyagai teszik alkalmassá reumaellenes bedörzsölőszer készítésére. Külföldön gombás megbetegedések, gyulladásos folyamatok megszüntetésére alkalmas kenőcsöket készítenek belőle. Az USA-ban már új eljárással kezelik az arterioszklerózist: az erek belső falát lézersugárral megtisztítják, és a beavatkozást magas karotintartalmú étrenddel egészítik ki. A betegeket paradicsom- és sárgarépakúrára fogják, ugyanis a karotinoidok felszívódnak a koleszterinlerakódásokba, védik az érfalakat, és így könnyebben távolíthatók el a lerakódások.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1610
 • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #62 Dátum: 2011 Május 10, 16:48:26 »

Fekete bodza (Sambucus nigra L.)


Hatás és hatóanyagok:

Bodzavirág: (1) A drog (Sambuci flos) izzasztó glikozidát, rutint, kevés illóolajat, quercetint, nyálkát, cukrot, cseranyagot, gyantát, kolint, szambunigrin kéksavglikozidát, emulzinenzimet tartalmaz.

Teája hűléses betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. A bodzavirágtea sok embernek mindennapi reggeli vagy üdítőitala is, mert íze kellemes, még melegít is. A bodzavirág borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz.

Bodzabogyó: ... A drog (Sambuci fructus v. bacca) gyümölcssavakat, C-, C2-(I), és A-vitamint, cukrot, 3% cseranyagot, nyomokban illóolajat, valamint antociánfestékeket tartalmaz. A friss bogyóból készült lekvárt, kipréselt nedvet vagy a száraz termésből készült teát enyhe hashajtóként, izzasztóként és vizelethajtóként használják. A bogyókból bort és pálinkát is készítenek.

A bodzacserje levele (Sytnbuci folium) cseranyagot, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat, valamint A-provitamint tartalmaz. Teáját reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak, és lázcsillapítónak használják. Koszorúér betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.


 A kellemes illatú, nyálkás, aromás ízű virágokból készült teát a meghűlés kezdeti stádiumában használják, de szénanátha, torokgyulladás, ízületi bántalom, székrekedés kezelésre is alkalmas. A gyógyszeripar is használja. A gyógyászatban közismert alkatrésze még az ún. hashajtó teakeveréknek. Madaus szerint a virágok forrázata elpusztítja a gennykeltő baktériumokat. A fekete bodza virágát használják égések, kiütések, kisebb bőrbajok kezelésére. Levele, kérge, jó vízhajtó, hashajtó, elhájasodás ellen ajánlott. ...

... A virágból készült bodzatea hidegen is jó, szörpöt is készítenek belőle.

A ránctalanító bodza

A bodzavirág-vizet is sokféleképpen használhatjuk: zsíros arcbőr megtisztítására, szemborogatásként, szájöblítőként. Krémje jó ránctalanító. Az angoloknak is kedves krémje az enyhén halványító hatású bodzavirág krém, mely az érzékeny, szőke bőrök ápolója. Borotválkozás utáni szereket, arc- és szemfrissítő lemosókat is készítenek belőlük.

A bodzabogyóból lekvárt, bort is készíthetünk, de a repedezett, kérges bőrű kezet, lábat is krémbe dolgozva puhítja, ápolja. Ha valaki bodzalekvárt készít, kombinálja almával, körtével, szilvával. A muskotályos illatú virágokat édességekbe, pikáns mártásokba keverik. A bodzabogyónak kiváló festő hatása van, ennek leginkább a borosgazdák a megmondhatói, hiszen olykor ezzel fokozzák a vörösbor színét. A bor mennyiségéhez képest csak kis adagot kevernek bele, mert íze igen jellegzetes.

Felhasználási formák:

A bodzának üdén nyíló virágzatát és az érett termését kell gyűjteni. A bodzavirág gyűjtését és megszárítását nagyon gondosan kell végezni, hogy az eredeti szép világossárga színét megőrzött áru váljék belőle. A virágzatokat a legrövidebb kocsányrésszel kell gyűjteni, nehogy az úgyis felesleges, hosszú kocsányok még a megszárítást is hátráltassák. Tehát közvetlenül az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket a kocsányról lecsípni. A virágzatokat minél rövidebb időn belül meg kell szárítani, mert ez a biztosítéka az eredeti világos színük megőrzésének.

A friss virágot nem szabad a gyűjtőzsákba erősen begyömöszölni, mert összezúzódik, s amikorra megszárad, már meg is barnul. A huzamosabb ideig zsákban vagy halomban tartott, befülledt virágokból sem lehet már szép, világos színű árura számítani.

A szárításra tágas és jól bemelegedő padlásokat kell kiválasztani. A padlásteret jól ki kell használni, ezért célszerű egymás mellé és egymás alá sűrűn kifeszített dróttal vagy zsineggel behálózni, s majd a virágzatot azokra felaggatni. Így szárítható meg a bodzavirág a legrövidebb idő alatt és a legjobb minőségben. A padlás padozatára, valamint szárítókeretekre is lehet teríteni, de sohasem rétegesen, hanem a virágzatokat szétterülten egymás mellé helyezve. A virág akkor kellően száraz, ha a próbánál a vastagabb kocsányok is pattanva eltörhetők. Kb. 6 kg friss virágból lesz 1 kg száraz.

A bodzabogyót érett állapotban kell gyűjteni. Szintén fürtösen kell szedni és ugyancsak felaggatva megszárítani. Szárítható napon is; nagyobb arányú gyűjtésnél pedig téglagyári szárítót célszerű igénybe venni.

A bogyót „borsszárazra" kell szárítani, majd a kocsányokról lemorzsolni. A bogyókhoz hullott kocsánytöreket többszöri átrostálással lehet eltávolítani. Kb. 5 kg fürtösen szedett friss bogyóból lesz 1 kg száraz, kocsányaitól megtisztított áru.

A levágott virágzatokat kosárban, lazán helyezzük el, mert a zsákban gyűjtött virág összetörik és a száradás alatt megbarnul. A virágokat szellős padláson szárítsuk, majd összemorzsolva, papírral bélelt ládába helyezzük. ...

... Méliusz Juhász Péter imigyen szól erről: Ha tavasszal az bimbóját megészöd, hasat indít. Ha borban megfőzed az bodza levelét, bimbóját és megmézelőd, hideg, száraz hurutot gyógyít... az bodza gyökerét megfőzzed és egy kis pohárkával gyakorta iszod ezt reggel és estve, nyilvánossággal az vízkórságot meggyógyítja...". Megkapó az a népi megfigyelés, amely időjós tulajdonsággal ruházza. Eszerint, ha a bodza gyümölcse megérett, de még egy-két virág található ágain, akkor hosszú télre van kilátás...

... A cigányok régóta tudják, hogy a bodzavirág forrázata megbékíti a lelket, elaltat, megnyugtatja az idegeket, ha lefekvés előtt isszák. „Jótevő fának" is hívták, mert minden egyes része hasznos az ember számára; de van olyan régi népmese is, amely szerint, ha egy gyermeket vagy fiatal állatot valaki dühében megüt egy bodzaággal, akkor az soha többé nem nő meg.

Már a dédnagyapám is megmondta, hogy nincs az a brüsszeli csipke, amely szépségében felvehetné a versenyt ezzel a nagy, lapos ernyőkben fejlődő virággal. Isteneket, tündéreket, törpéket, gonosz manókat véltek lakni a bodzabokorban, sokszor szerepel a mese és mondavilágban is. Ennek tulajdonították, hogy a bodza virága, levele, kérge annyi mindent gyógyított, szépített, táplált. Talán ezért ültetik több változatát dísznövényként is.

A virágokat kizárólag száraz időben, a harmat felszáradása után lehet gyűjteni.

Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik.


 Hogyan használjuk?

Tea: Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le.

Tinktúra: A virágból készített tinktúra láz esetén alkalmazható.

Főzet: Fájó, sajgó ízületi panaszokra ajánlott napi 100 ml főzet fogyasztása.


Jó tudni!

A friss bodzatermések nyersen, illetve a kéreg és a levelek is nagyobb mennyiségben fogyasztva kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, émelygést, hányást okozhatnak.

Cián-glikozid tartalma miatt a koncentrációtól függően lehet toxikus (pl. a termésből lekvárban).

Receptek:

Bodzalé
4 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak néhány napig áll el.

Bodzaszörp
5 literes üvegbe 3 liter víz, 1 kg cukor, 20 db frissen szedett bodzarág tányér, 3 citrom felszeletelve. Naponta meg kell keverni, 1 hét alatt megérik. Szódavízzel iszogassuk, frissít, gyógyít.

Bodzaturmix (alkoholmentes)
Hozzávalók: 0,5 liter bodzalé, 1 liter tej, 2 citrom leve, 10 dkg cukor, őrölt fahéj
Összeturmixoljuk a fenti hozzávalókat (citromlé és fahéj ízlés szerint), és hűtőszekrényben lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabot is tehetünk a tetejére.

Nagymama bodzalekvárja
Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés, 1 kg cukor, 1 kg alma, fél csomag (2,5 dkg) porított zselatin.
A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, használjunk zselatint, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, légmentesen zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át.

Rántott bodzavirág
Nagy kedvenc a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatunk, majd hirtelen, forró olajban kisütünk. Fahéjas cukorral tálalva mennyei csemege.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1610
 • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #63 Dátum: 2011 Május 18, 12:14:10 »
Figyelem!
Fontos infók!

Kullancsok

A kullancsok (Ixodidae) viszonylag kevéssé gazdaspecifikus, vérszívó ektoparazita állatok. Kifejletten főként az emlősök vérszívói, de – különösen a lárvák – olykor madarakból és hüllőkből is szívnak vért. Életük során két vagy három gazdaegyedből táplálkoznak, ennek alapján „kétgazdás” vagy „háromgazdás” fajokról beszélünk. A trópusokon egygazdás fajaik is vannak. Ez jelentősen befolyásolja az általuk terjesztett egysejtű-, baktérium- vagy vírusfertőzések járványtanát.

Fejlődési ciklus

Mint minden ízeltlábú esetében, a ciklus egyes szakaszait itt is vedlés határolja. A petéből lárva kel ki, melynek még csak 6 lába van, és nem szaporodik. Több lárvastádium után nimfa-stadiumok következnek, a nimfáknak 8 lábuk van, és nem szaporodnak. A kifejlett állat, vagy más néven imágó szintén 8 lábú, ivarosan szaporodik: párzás után petéket rak.


Kárpát-medencei fajaik

 A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást, és mást fertőzéseket is terjeszthet az emberre.
Közép-Európában a Dermacentor reticulatus különösen a tularémia kórokozójának terjesztése miatt jelentős.
A partifecske-kolóniákban tömeges faj az Ixodes lividus, mely leegyszerűsödött és felgyorsult életciklusával a partifecske fiókáinak kizsákmányolására specializálódott. A Felső-Tisza-vidéken világhírű kutatások folynak a fecske-kullancs kapcsolat tanulmányozása terén.


Mintegy két tucat kullancsfaj is él a Kárpát-medencében. Fontosabbak:

Dermacentor marginatus
Dermacentor pictus
Dermacentor reticulatus (a kutya babesiozis fontos terjesztője)
Haemaphysalis concinna
Haemaphysalis punctata
Hyalomma marginatum
Ixodes acuminatus
Ixodes canisuga (gyakran kutyán, rókán, borzon)
Ixodes hexagonus
Ixodes lividus (partifecskén)
Ixodes ricinus (kifejlett állat emberen, kutyán, közepes- vagy nagytestű emlősökön)
Ixodes trianguliceps (egéren, pockon)
Ixodes vespertilionis (denevéren)
Rhipicephalus bursa (lovon)
Rhipicephalus sanguineus (pl. emberen, kutyán)

Orvosi jelentőség

Az emberre jutott kullancs a ruhán, majd a bőrön észrevétlen haladva a vérszíváshoz kedvező helyet keres az emberi testen. Gyakran a hajban, a fülek mögött, vagy például a végtagok tövének hajlataiban állapodik meg. Szájszervével kis sebet vág a bőrön, rögzíti magát, és vért szív. Ez a rögzült, táplálkozó életszakasz napokig is eltarthat, majd a vérrel teleszívott kullancs elhagyja az embert és rejtekhelyet keres.
Az emberek rendszerint még a vérszívás előtt, vagy a vérszívási szakasz kezdetén megtalálják és eltávolítják testükről a kullancsot.
A legtöbb kullancs emberi kórokozókat nem hordoz. Ha a kullancs mégis fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak. Olykor azonban mégis súlyos következményekkel járó fertőzéseket, például Lyme-kórt vagy vírusos agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) és agyhártyagyulladást terjesztenek emberre.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1610
 • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #64 Dátum: 2011 Május 18, 12:24:09 »
Szúnyogfélék

Fajaik

- Foltos maláriaszúnyog (Anopheles maculipennis). 5–6 mm. Teste karcsú, csápja és lábai hosszúak. Vérszívás közben a súlyos váltóláz, a malária kórokozóját az emberbe átviheti. Magyarországon a kórokozók kipusztításával a maláriaveszély gyakorlatilag megszűnt. Sekély állóvizekben fejlődik.

- Gyűrűs szúnyog (Theobaldia annulata). 5–6 mm. Foltos szárnyairól és fehér gyűrűs lábfejízeiről ismerhető fel. Házakban, pincékben telel át. A lárvája árkokban, emésztőgödrök vizeiben fejlődik. Főleg a madarak vérét szívja, olykor az embert is csípi.

- Dalos szúnyog (Culex pipiens). 4–5 mm. Szárnyai üvegtiszták. Szintén pincékben, barlangokban telel át. Lárvái az esővizes hordókban, tócsákban, árkok vizében fejlődnek. Az embert nem bántja, főleg a madarak vérét szívja.

A szúnyog csípése

A szúnyogcsípés során a nőstény szúnyogok – mivel a hímek nem szívnak vért, ergo nem csípnek – szúró szájszervükkel hatolnak a bőrbe. Ez a mi méreteinkhez képest olyan apró, vékony és hegyes szerv, hogy a szúrást magát sem a vérszívás közben, sem később nem érezzük.
Ahhoz, hogy gondtalanul tudjon táplálkozni és emészteni, a szúnyog nyálával antikoaguláns anyagot juttat a szúrás helyére (mintegy beleköpi a sebbe), ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon szívás közben.
Immunrendszerünk felismeri a szervezetünkbe jutott szúnyognyálban lévő idegen fehérjéket, és úgynevezett 1. típusú vagy azonnali túlérzékenységi reakció jön létre. A reakció lényege a „betolakodó”, vagyis az idegen fehérje mielőbbi eliminálása. Ebben főszerepet játszik a szöveti hízósejtekből felszabaduló hisztamin nevű anyag.
A hisztamin elősegíti az erek tágulását és a fehérvérsejtek megjelenését a csípés (szúrás) területén, ami az idegen fehérje gyorsabb eltávolítását szolgálja. Mindemellett a hisztamin erős szövetizgató hatással is bír, az érfal áteresztőbbé válása miatt az érpályából folyadék áramlik ki a szúrás helyén, ez vezet duzzanathoz, a bőrben lévő idegvégződések ingerlése pedig viszketést eredményez. A bőr kipirosodásáért a környező erek tágulata felelős, ami szintén a hisztamin számlájára írható.
A szúnyogcsípés kellemetlen tünetei néhány nap alatt maguktól is elmúlnak. A folyamat antihisztamin hatású krémekkel gyorsítható (pl. Fenistil). A vakarás a fertőzés veszélye miatt nem ajánlott, de természetesen nem könnyű (talán lehetetlen is) megállni…

A vérszívó szúnyogok elleni védekezési módok

- A legrégebbi, így a legközismertebb a szúnyog és más rovarok irtására használt spray. A kipermetezés után azonban csak rövid ideig fejti ki hatását, így gyakorta meg kell ismételni vele az eljárást.

- Kedvelt megoldás a füstölő spirál. Az általa képződött füst folyamatosan távol tartja és elpusztítja a vérszívókat. Nemcsak lakásban, hanem szabadban is alkalmazható. Erős szélben viszont hatékonysága jelentősen csökken.

- Léteznek olyan készülékek, melyeket a 220 voltos dugaszolóaljzatba kell csatlakoztatni. Ennek fejlettebb változata az a folyadéktartályos szerkezet, amely általában 45 nap nyugalmat biztosít a szobában. Vigyázni kell azonban ott, ahol kisgyerek vagy asztmás van a családban, mert a szagtalan szerek náluk allergiás reakciókat is okozhatnak.

- Régi tapasztalat például, hogy az erős dohányosokat – valószínűleg a nikotinnal átitatott bőrük miatt – a szúnyogok kevésbé kedvelik. A vérszívók ugyancsak kerülik azokat, akik jelentősebb mennyiségű nyers fokhagymát fogyasztanak. Ezzel a módszerrel azonban könnyen másokat is távol tarthatunk magunktól.

- A tábortűz füstje is hatásos, sőt egy marék nedves szénával még nagyobb füstöt is előidézhetünk.
Sokan a B-vitaminra is esküdnek, szerintük egy szem Polivitaplex tablettának köszönhetően a bőr felszínén képződő illatburok fél napra távol tartja a szúnyogokat.[for

- Hasonló elven működő, csuklóra, bokára kapcsolható, természetes illóanyagokkal átitatott szúnyogriasztó 120 órás védelmet nyújt.

- Népi hagyomány szerint elmenekülnek a szúnyogok, ha kis tálkában ecetet vagy gesztenye- és diófalevél-főzetet teszünk a szobába. Ennél is hatékonyabb, ha porrá tört szegfűszeget vagy szegfűszeggel megtűzdelt, pálinkával meglocsolt fél citromokat rakunk az éjjeliszekrényre
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető m.ági

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 837
 • gyermek
Re:Épp testben élve
« Válasz #65 Dátum: 2011 Május 19, 10:01:17 »
Drága Shaly.
Köszönöm a bodzás beszámolót.
Élmény volt olvasni. :2smitten:

ági
Isten, hallgasd meg az én imádságomat, figyelmezz az én szájam beszédeire
zsolt 54.4

Nem elérhető Shaly

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1610
 • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #66 Dátum: 2011 Június 13, 16:30:32 »
Régi életünkből sok rossz dolog maradandó nyomot hagyott rajtunk, ilyen például a tetoválás.
Nekem nincs és már nem is lesz pedig régen akartam.
De akinek van és már szabadulna tőle már van rá mód.
Ezt találtam!


TETOVÁLÁS KÉMIAI ELTÜNTETÉSE

Lényegében arról van szó, hogy a tetovált anyagot (festékszemcséket) egy speciális emulsióval hozzuk össze, és az így létrejött vegyület, ami a festékszemcsét tartalmazza, részben a kezeléskor, részben pedig a sebgyógyulás ideje alatt távozik a bőrből.

Kicsit részletesebben leírva, a kezelés négy lépésből áll:

1. lépés: „Kapunyitás”
A tetoválással azonos technikával (professzionális tetováló készülékkel) szúrcsatornákat képzünk a bőrben levő festékszemcsékhez. Ehhez helyi érzéstelenítést alkalmazunk.

2. lépés: „Festékszemcsék gyors kiverése”
Speciális összetételű emulsió (kozmetikai anyagként osztályozott, engedélyezett szer: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, vagy International Cosmetic Dictionary) bevitelével gyors kémiai kötődés jön létre a két anyag között. A képződött vegyület egy része már a kezelés során kijut a bőrfelszínre.

3. lépés: „Festékszemcsék kilökődése”
A kezelt területen (ahogy a tetoválás után is) a sebváladékból pörk képződik. Alatta további kémiai reakció zajlik. A létrejött vegyület izgatja a környezetét, és a bőrből kilökődik majd a későbbiekben a pörkkel együtt leesik. (7-25 nap)

4. lépés: „Sebgyógyulás”
A kezelt felület mechanikai károsodása következtében lezajló hegesedés és a heg érési folyamata után alakul ki a végső eredmény. (2-3 hónap)

5. lépés: „A kezelés ismétlése”
Megfelelően választott időben, annyiszor, amíg a tetoválás teljesen el nem tűnik.

Az eddigi tapasztalatok alapján az eredményeket sminktetoválás eltávolítására 100%-osnak ítélték, a testtetoválások esetén 92%-osnak.

A sminktetoválások nyomtalan eltüntetésére 1 (esetleg) 2 kezelés elegendő volt. A testtetoválások általában 3-5 kezelést igényelnek.

Sminktetoválások eltávolítása, vagy alakjuk korrekciója nem járt maradandó heggel, sem a heg kivilágosodásával, sem elsötétedésével. Testtetoválásoknál a tetoválás mélysége miatt olykor heggel (eddig az esetek 6%-ban) kell számolni.

Az összes tetoválások 90%-ban (mind a tradicionális, mind a sminktetováláshoz) használt festékanyag anorganikus fémoxid (vasoxid, krómoxid, titánium dioxid, feketeszén). Ezekre hatékony ez az eljárás. A fennmaradó 10%-ban polimer festékkel (polietilén, polipropilén, poliuretán) készült a tetoválás, ezekre az esetekre nem alkalmas ez a módszer. Szerencsére ez utóbbi anyagokat, manapság nem használják. Ennek a tesztelésére a kezelés megkezdése előtt próbát végzünk.


Fáj a beavatkozás?

Bár a folyamat hasonló az eredeti tetováláshoz, mégis a legújabb precíziós készülékeink kevésbé fájdalmasak, mint amit Ön már a tetoválás során elviselt. Igény esetén alkalmazunk helyi érzéstelenítőt is.


Hány kezelésre lesz szükségem?

Egy átlagos tetoválás típusosan 5 kezeléssel távolítható el és általában 8 hét szükséges az egyes beavatkozások között.

A beavatkozás időtartama hasonló a tetoválás készítésének az időtartamához, ennek megfelelően a nagyság függvénye. Átlagosan 35 perc.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1610
 • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #67 Dátum: 2011 Július 19, 10:17:59 »
A nyár nyavalyái

Itt a nyár, amit nagyon sokan vártunk, de sokan már előre rettegtek a leégés, a napallergia, a kullancsok, a szúnyogok, a szalmonella és egyéb kellemetlenségek miatt. Ebben a cikkben minden tudományos mellékzönge nélkül próbálnék gyakorlati tanácsokkal ellátni benneteket a nyári nyavalyákkal kapcsolatban.

Leégés kezelése természetesen

A napozás szabályairól és előkészítéséről, valamint az egészséges barnaság titkáról már esett szó eleget, úgyhogy erről most nem beszélnék, hanem inkább arról, hogy mi a teendő akkor, ha mégis leégtél.

Mivel a leégés nem más, mint egy gyulladással járó kétségbeesett védekezési reakció, nem szabad túlzottan beavatkozni a folyamatba. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kellemetlenségeket ne enyhítsük, pláne, ha kisgyermekről van szó.

- Először is - ha leégtünk - fogyasszunk minél több folyadékot, mert a leégés a szövetek komoly vízveszteségével járhat. Természetesen tiszta vizet, vagy valódi gyümölcsleveket, hűtött gyógyteákat (menta, gyömbér, levendula, kamilla, hibiszkusz), viszont kerüljük a műcukros és szénsavas üdítőket és az alkohol tartalmú italokat.

- Véletlenül se kenjük be a leégett bőrfelületet Fenistil géllel, ugyanis fotoallergén!

- A húzódó, égő érzést enyhíthetjük öreganyáink ősi módszerével: a tejföllel és az aludttejjel. Bátran kenjünk fel bármelyikből egy jó vastag pakolást. Igaz, egy negyed óra múlva a szaga nem túl kellemes, de megéri.

- Ha van kéznél aloé növény, akkor bátran kenegessük a levével és a velőjével az érintett bőrfelületet. Erre a célra megfelelnek a 100%-os kivonatok is, amelyet táplálék kiegészítőként is fogyaszthatunk.

- Ha leégtünk, akkor lehetőleg a bőrpír - vagy esetlegesen a hólyagok - elmúlásáig még véletlenül se menjünk napra.

- Ha a leégés bőrszárazsággal is jár, akkor bekenhetjük sheavajjal, ligetszépe olajjal, vagy szőlőmag olajjal. Ezek mind bőrnyugtató és antioxidáns hatásúak. Még véletlenül se jusson eszünkbe, hogy kőolaj tartalmú (paraffin oil, vaselin, mineral oil, ceresin, petrolatum) testápoló készítményekkel kezeljük, mert ezek nem engedik lélegezni a bőrt, és ezáltal nem csak lassabban gyógyul, hanem károsodhatnak is a szövetek. Ha mégis kész testápoló mellett döntenénk, akkor csak tiszta, szintetikum és kőolajmentes, nyugtató hatású gyógynövényeket tartalmazó napozás utáni termékeket ajánlok.

- Ha gyulladás van a szervezetben - márpedig a leégés is a gyulladás egyik formája - kerüljük a nehéz ételeket, a húst és az állati tejeket; fogyasszunk inkább sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, salátákat. Fogyasszunk minél több tiszta vizet.

Napallergia

Napallergiáról akkor beszélünk, amikor leégés nélkül keletkeznek kiütésekkel, hólyagokkal és bőrpírral járó - viszkető tünetek a bőrön test szerte. Ennek hátterében a legtöbbször az áll, hogy el van mérgeződve szintetikus anyagokkal (ételadalékok, színezékek, tartósító szerek, mesterséges illatanyagok, gyógyszermaradványok, szintetikus kozmetikumok, nehéz fémek) a szervezetünk, amelyet a bőr próbál kiválasztani a verejték- és a faggyúmirigyek segítségével. Ilyenkor a méreganyagok folyamatosan ürülnek a bőrfelszínre, amelyek UV sugárzás hatására olyan vegyületekké alakulhatnak, amelyek súlyosan irritálhatják a bőrt.

A napallergia kezelése hasonlóan történik, mint a napégés esetében. Megelőzhető lenne, ha még a napozós szezon előtt beiktatnánk egy alapos átfogó méregtelenítést. Illetve a napozás időszakában fokozottan ügyeljünk magas ORAC értékű antioxidánsok bejuttatására a szervezetbe (Supercritical Antioxidant, C Food Complex, Emóció, Vita Astin, Goji juice, Homoktövis juce). Az allergia megelőzhető béta-glükán szedésével, és általános immun-normalizálással.

Apropó: méregtelenítés! Abban az esetben, ha bármilyen méregtelenítési módszert végzünk, tilos a napozás, mert pont a méregkiválasztás miatt allergiás tüneteket produkálhatunk. Ezért nem pártolom a nyáron végzett méregtelenítéseket. Ha mégis elkerülhetetlen, akkor csak az Emóció és a Huminiqum együttes szedését javaslom, megemelt vízfogyasztással ötvözve.

Hidrocisztóma

Tévesen a napallergiák csoportjába sorolják a hidrocisztómát is, amely nem más, mint egy hámeredetű jóindulatú daganat, amely soha nem válhat rosszindulatúvá. Általában a dekoltázsra jellemző, és nagy melegben jön elő, apró feszes falú opálos folyadékkal telt hólyagocskák formájában. Azért keletkezik, mert a verejtékmirigyek kivezető csöve a fokozott elszarusodás miatt elzáródik, és a verejték nem tud ürülni a bőrfelszínre, ezért hólyagot képez, és begyullad. Általában a dekoltázsra jellemző, de test szerte előfordulhat, megjelenése viszkető és égő érzéssel jár. Sokszor tévesztik össze a napallergiával és az ekcémával, ezáltal félrekezelik, és még makacsabbak lesznek a tünetek.

Kialakulása megelőzhető, ha normalizáljuk a hámképzést, és biztosítjuk a bőrünk számára a megfelelő mikrohámlást. Ennek a feltétele:

- egészséges, vitamindús, élő ételekben gazdag étkezés

- megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás

- természetes alapú, szintetikum és kőolajhulladék mentes kozmetikumok használata (lásd itt azokat, amelyeknél garantáljuk a tisztaságot)

- a sodium lauryl sulfate, sodum laureth sulfate, ammónium lauryl sulfate és ammónium laureth sulfate tartalmú tusfürdők, habfürdők és egyéb kozmetikumok kerülése (lásd itt, amelyeknél garantáljuk a tisztaságot)

- Alumínium sókat tartalmazó kozmetikumok (deok, izzadás gátlók, borotválkozás utáni készítmények, bizonyos naptejek) kerülése

- Használjunk hagyományos szappant, vagy méreganyag mentes tusfürdőt, dörzskefével, luffa szivaccsal, vagy durva mosdókesztyűvel.

- Alkalmazzunk hetente egyszer testradírt, amelyet házilag is elkészíthetünk: keverjünk össze 1 rész durva tengeri sót vagy barnacukrot 1 rész olíva vagy szőlőmag olajjal. Ezzel masszírozzuk át alaposan a testet, majd öblítsük le langyos vízzel. Aki nem szeret kotyvasztani, annak ajánlom figyelmébe az ayurvédikus összetételű diós hámlasztó arc és testradírt at Organique by Himalaya-tól.

- Kerüljük a nehezen szellőző, testhez tapadó szintetikus anyagból készült ruhadarabokat.

- Ne használjunk szintetikus parfümöt.

A hidrocisztóma kezelése szintén hasonló, mint a leégésnél és a napallergiánál leírtak, viszont ebben az esetben meggyorsítja a gyógyulást a kímélő bőrradírozás, illetve különböző hámoldó növényi kivonatok használata (papaya, ananász, alma), a tejsavós lemosás, illetve az aludttej pakolás.

Amíg a hidrocisztóma el nem múlik, kerüljük a napot és az erős izzadást kiváltó körülményeket. Kivételt képez ez alól a szaunázás, amely kimondottan hatékony a megelőzés és a gyógyítás tekintetében is.

Rovarcsípések

A darazsak fullánkjában lévő vegyület hasonló összetételű, mint a kígyóméreg. Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben viszont durva allergiás reakciókat válthat ki, túlérzékenység esetén akár halálos is lehet.

Ezt a fajta bőrtünetet akkor produkálják a darazsak, amikor nem "bio" a szervezetük, és a saját "mérgükön" kívül egyéb méreganyag kerül bele, amit a fullánkkal együtt belénk tolnak. Ez persze az immunrendszered egészségétől függ, hogy mennyire visel meg, és mekkora lesz a bőrtünet.

Elkerülhető a bőrtünet kialakulása, ha a csípés után azonnal bedörzsölöd friss petrezselyemmel, fokhagymával vagy teafa olajjal.

Ha már lángol, dagad és terjed, akkor vegyél be 3-4 óránként 1 kapszula okinawai korálkálciumot (ez a hagyományos kálcium készítményeknél sokkal hatékonyabb, és tisztább), kend akár óránként Stadelmann-féle rovarcsípés olajjal. Kenegetheted friss aloe levéllel, borogathatod bőrnyugtató hatású gyógynövények főzetével: kamilla, cickafark, menta, kakukkfű, levendula, zsálya.

Szedj Maximmun béta-glükánt, hogy erősödjön az immunrendszered, és minél előbb kidolgozza a gyulladást. Ráadásul a béta-glükán olajfalevéllel kombinálva a fertőzésektől is megvéd. Egy pár napig növényi gyulladás gátló tartalmú Zyflamendet is szedhetsz.
A csípés helyére ecetes-ruhás borogatás is alkalmazható, illetve az ezüstkolloidos ecsetelés is enyhülést hoz.

A fenti praktikák pókcsípés esetén is hatásosak.

A teafaolaj, a levendulaolaj, a petrezselyem, az ezüstkolloid a szúnyogcsípésekre is bátran alkalmazható.

Nagyon fontos, hogy a csípések helyét lehetőleg ne vakarjuk el, mert felülfertőződhet. A viszketést eukaliptusz vagy borsmenta olajjal csillapíthatjuk. Végső esetben a vietnámi balzsam is segíthet. Vakarózni szerető kisgyermekeknél cseppentsük a fent említett illóolajokat egy lélegző ragtapaszra, és ragasszuk le a csípés helyét, amíg nem enyhül a viszketés. Utána viszont hagyjuk levegőzni a bőrt, és vegyük le a tapaszt, hogy előbb gyógyuljon az apró sebecske.

Pár szót ejtsünk a kullancsról is. Mivel én közel 40 éve rendszeresen erdőjáró ember vagyok, a következők a tapasztalataim:

1. Amikor sok fokhagymát eszem, nem jön belém a kullancs. Valószínű, hogy nem szereti a szagát.

2. Azokba az emberekbe mászik belé gyakrabban, akik valamilyen B vitamin hiányban szenvednek, ugyanis a kullancsot a B vitamin is riasztja. Ha túrázás előtt Bio Goji juice-t iszol, akkor undorodni fog tőled a kullancs.

3. Van egy illóolaj keverékem, ami szintén riasztja a kullancsokat: 30 ml hordozó olaj (pl. olíva, vagy mandula, vagy szőlőmag), 4 csepp bergamott (ha napozni megyünk, ez kihagyható, ugyanis fényérzékenyítő), 4 csepp fenyő, 4 csepp teafa, 3 csepp eukaliptusz, 2 csepp pacsuli, 1 csepp borsmenta. Ezeket összekeverjük, majd mielőtt kimegyünk a szabadba, bekenjük magunkat, főleg a hajlatokban. Ez a keverék a már beléd fúródott kullancs eltávolítását is megkönnyíti.

4. Aki nem szeret kotyvasztani, annak ajánlom figyelmébe a szúnyog- és kullancsriasztó karkötőt, amelynek hatóanyag- és illóolajtartalma riasztja a kullancsokat és a szúnyogokat is! Szúnyogriasztó hatásról hivatalos tanúsítvány is született, kullancsriasztó hatásáról nem, de én elég régóta tesztelem, és igen meggyőző. Elvégre a szúnyog és a kullancs pont ugyanazokat a természetes illóolajokat utálja.

5. Nagyon szereti bizonyos divatos parfümök szintetikus illatanyagát, úgyhogy erdőbe lehetőleg ne használjunk parfümöt (egyébként is az erdő illata jobb!)

6. Sokkal gyakrabban megy bele olyan emberekbe, akik rendszeresen szednek szintetikus alapanyagú vérnyomás, vagy szívgyógyszert.

7. És még egy érdekes tapasztalat: A túlsúlyos (zsíros) embereket sokkal jobban kedveli.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy nem biztonságosabb-e a kullancsok elleni védőoltás? Ezennel ragadom meg az alkalmat, hogy eloszlassak egy tévhitet: kullancsok elleni védőoltás nincs, csak a fertőzött kullancsok által terjesztett betegségek elleni, amelyeknek beadása sokszor sokkal súlyosabb szövődményekkel járhat, mint maga a kullancs csípés. A betegségek ellen ugyanis nem az oltások védenek, hanem az immunrendszerünk! Sok esetben pont a védőoltások váltják ki a fertőzést, miközben a beteg nem is találkozott soha kullanccsal.

Még egy adat: az encephalitiszt ha kullancs támad, 1:88.000-hez, ha ez elleni védőoltás támad 1:15.000-hez az esély, hogy megkapjuk.

Napszúrás
Napszúrás a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki. A napszúrás első jelei: a vörös, forró fej, hűvös bőr, fejfájás, nyugtalanság, szédülés, émelygés, valószínűleg hányás és eszméletvesztés. Súlyos esetben a napszúrás halálhoz is vezethet. Különösen a gyermekek veszélyeztetettek. A hajuk még alig nyújt védelmet és a fejbőrük is vékony. Ha egy kisgyerek sokáig marad a napon, később láza magasra szökhet, mindamellett feltűnően sápadt lesz. A hőguta napszúrás nélkül is előfordul, akkor lép fel, amikor hosszantartó meleg behatás miatt a szervezet hőháztartása zavart szenved és hőfelesleg jelentkezik. A hőgutát a vörös fejről, a forró, száraz bőrről, élettelen arckifejezésről, tántorgó járásról, megemelkedett pulzusról és igen magas testhőmérsékletről (az érték elérheti a 43-44 °C-ot is) ismerhetjük fel. Az érintett eszméletlen is lehet, kezelés nélkül, akár halálhoz is vezethet.

Napszúrás leggyakoribb kiváltó okai:

- túl hosszú napon töltött idő,

- túl meleg öltözet,

- jelentős folyadékveszteség, mint pl. erős izzadás és hasmenés során kevés folyadékfelvétel,

- forró környezetben végzett fizikai erőfeszítés,

- a levegő szokatlanul magas páratartalma vagy kismértékű levegőcserélődés,

- egyes gyógyszerek (allergiaellenes szerek) növelhetik a hőfelesleg miatti hőguta kialakulását.

Napszúrás esetén a magas hőmérséklet és a sugárzás mint fizikai ingerek hatására az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása alakul ki. Steril gyulladásnak nevezzük azokat az állapotokat, melyekben kórokozó (baktérium, vírus, stb.) jelenléte nélkül, fizikai (pl. ütés, nyomás, sugárzás, hő) vagy kémiai hatások (pl. savas, lúgos anyagok, allergia) következtében alakulnak ki gyulladás tünetei.

Az agyhártyák gyulladása – ami szerencsére a napszúrásos esetek többségében enyhe fokú – duzzadással, vizenyővel jár. A duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit, aminek következtében kialakulnak a jellegzetes tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, súlyosabb esetben ájulás.

Mivel a napszúrás gyakran fokozott izzadással jár együtt, mindenképpen gondolni kell a folyadék- és sóvesztés lehetőségére is; ezek szintén a fenti tünetekhez valamint gyengeségérzethez vezetnek, és kezeletlenül veszélyesek lehetnek.

Épp ezért fontos, hogy a napszúrásos beteg sok folyadékot igyon, elsötétített szobában feküdjön, és hideg vizes borogatást tegyen a homlokára – a folyadékháztartás rendezése illetve a gyulladás mérséklése érdekében. Még hatásosabb, ha a szenvedő alany gyulladásgátló hatású gyógynövényekből készült hideg teát iszik (kamilla, cickafark, menta, citromfű, aloe vera). Az agyi idegsejtek védelmére és a gyógyulás idejének megrövidítésére igyunk napi 30 ml Emóciót vagy 10 ml Manjut tiszta vízben oldva. A legjobb, ha a tünetek elől a jótékony, gyógyító alvásba menekülünk.

Szalmonella
Ellentmondásnak tűnik, hogy a XXI. század elején - miközben nap mint nap újabb felfedezéseket tesz az orvostudomány - nem tudunk mit kezdeni a szalmonella baktériummal. Hiába tudunk róla mindent, mégis minden nyáron sok áldozatot szed - elsősorban a gyerekek és az idősek közül, mivel ők a legfogékonyabbak a fertőzésre. Ennek az az oka, hogy a makacs bacilusnak kedvez a nedves és meleg, valamint a közétkeztetés - például a táborokban. Ráadásul sok a magára hagyott lurkó, aki ebéd után elfeledi visszatenni a hűtőbe az ételt. A szalmonella fertőzés mindig állati eredetű, ezért az emberi környezetben szinte állandóan ott van, szinte együtt élünk vele.

A fertőzés során elszaporodnak az ételben a mikrobák, amelyek elsősorban az állatokból kerülnek a környezetbe, illetve az állati termékekkel (baromfifélék és minden, ami tojásos) jutnak a konyhák feldolgozóasztalára.

A fertőzésért a fő felelős, számos más ok mellett, az élelmiszer, de emberről emberre is terjed a betegség. Az ételféleségekbe azonban több módon is bejuthatnak a bacilusok, más néven mikrobák. A szalmonella baktérium elsősorban a baromfihúson, a tojás külső, meszes héján és a belsejében érzi jól magát. (Sajnos, a honi baromfiállomány 95 százaléka fertőzött.)

A kevés vizet tartalmazó élelmiszerekben (száraz tészta, tojáspor) is hosszú ideig képesek elélni a szalmonellabaktériumok. Ugyanakkor a főzést megelőző előkészítés során az asztalon heverő nyers zöldségre szállhat vagy mászhat egy fertőzött bogár, rákerülhet a ruhánkra is a bacilus, és a szalmonellával fertőzött mosogatószivacs is "jó vivőanyag".

Tombolnak örömükben az élelmiszerekben megbúvó szalmonellabaktériumok, ha jók a környezeti feltételek. Szeretik a minél melegebb, és minél nedvesebb levegőt, ezért fő ellenségük a hűtőszekrény, no meg a kellő higiénés feltételek. A tévhittel ellentétben a hűtés hatására (5 Celsius fokig) nem pusztulnak el a baktériumok, csupán kevésbé szaporodnak.

A szalmonellabaktériummal fertőzött étel elfogyasztása után hat-negyvennyolc órával, magas láz, hidegrázás, hasi görcs, hányinger lép föl, esetenként végtagfájdalom. S hogy ne szenvedhessen a beteg az ágyában forgolódva, a szükség gyakran az árnyékszékre küldi. Nem mindenki betegszik meg azonban ugyannyi mikrobától. Befolyásoló tényezők lehetnek: általános egészségi állapot, életkor és a baktérium típusa. Főleg a közétkeztetésben (vállalati étterem, iskolai konyha, vendéglő) fordul elő a szalmonella bacilusok megtelepedése. Nagyon fontos tudni azonban, hogy a háztartásokat is épp oly veszély fenyegeti a jobb higiénés körülmények ellenére is. Gondoljon csak a nagy családi banzájokra, ahol az elfoglalt háziasszony, azt se tudja, kinek a kedvében járjon, miközben kint felejti az ízletes koktél hozzávalóját, a tejszínt.

Szalmonella megelőzése:

- A szalmonellabaktérium leginkább a tojás héján és belsejében, valamint a baromfihúsban érzi jól magát. Ezért ne legyünk restek eMC-vel lekezelni a tojásokat, lehetőleg még mielőtt a hűtőbe tennénk, ne a felhasználás előtt!

- A nyers hús leve soha ne csöpögjön le, mert így megfertőzheti az alatta vagy mellette lévő élelmiszert. Csomagoljuk be, és tartsuk az alsó polcon!

- A rágós, véres steak hazája nem véletlenül a hűvös Anglia. Kiváló lehetőséget teremtünk tehát a mikrobáknak, ha nem sütjük át rendesen a húst. Ez a szabály a tojásra is vonatkozik. A közepes tojás hét perc alatt fő "biztonságosra", a tükörtojást lehetőleg süssük meg mindkét oldalán!

- Jó tudni, hogy a szalmonella nem marad életképes a savas kémhatású ételféleségekben, magyarán a savanyított ételekben.

- Tartsuk tisztán az "eszcájgot"! Sokszor ugyanis a baktériumok nem a nyersanyaggal, hanem az edényekkel, kanalakkal kerülnek az ételbe.

- Minden étkezés és főzés előtt mossunk alaposan kezet, minél melegebb vízsugárban, akkor is, ha ez a nyári hőségben nem esik olyan jól!

- A nyers hús előkészítése után a vágódeszkát, kést, húsdarálót azonnal mosogassuk el, de akár ki is főzhetjük!

- Néhány étel különös óvatosságot igényel: krémes sütemények, máglyarakás, madártej, majonézes saláták, fagylalt stb.

- Mindig nagy forgalmú üzletben vásároljunk, hiszen ott gyorsabban cserélődik az árukészlet, ezért nagyobb a valószínűsége, hogy friss termékhez, nyersanyaghoz juthatunk.

- A nyers zöldséget és gyümölcsöt mindig alaposan meg kell mosni, és a hűtőben célszerű az alsó fiókban, elkülönítve tartani. Nálam nagyon bevált módszer, hogy lespriccelem őket Eliminatorral, ami kiváló mikrobaölő hatással rendelkezik.

- A háziállatok lehetőleg ne menjenek a konyhába, ha mégis olykor-olykor belopódznak, az ne főzés közben történjen.

- A mosogatót, a csöpögtetőt és a feldolgozóasztalt, fertőtlenítsük le, minden héten egyszer. Persze ne feledkezzünk meg a folyamatos tisztításról sem!

- A megmaradt falatokat azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni, és az újramelegítésnél föl kell forralni az ételt.

Ha már megkaptuk a szalmonella fertőzést, akkor forduljunk orvoshoz! Siettethetjük a gyógyulást, ha sok folyadékot fogyasztunk, erős antioxidánsokkal  és béta-glükánnal támogatjuk a szervezetet.

A fertőzés lefutása után fontos, hogy megfelelő probiotikus anyagokkal (Synbiotic All Flora, apiterápiás szimbiotikus készítmények) visszaállítsuk a bélflóra egészségét, rendbe szedjük az enzimháztartásunkat valamilyen jó minőségű enzimkapszulával (BiOrganik Enzimkapszula), vagy magas enzimtartalmú fermentált italokkal (Emóció, Vitafree fermentált levek) és pótoljuk a sok hányással és hasmenéssel elvesztett tápanyagokat a szervezetből.

Remélem sikerült összefoglalnom a nyár nyavalyáit. Ha valamelyőtöknek eszébe jutna valami, amit esetleg kihagytam, írjon bátran, és mi megpróbálunk válaszolni.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1610
 • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #68 Dátum: 2011 November 11, 20:15:17 »
ALOE VERA

AZ ALOE VERA és hatása

A tüskés növény diadalmenete a múlt évszázad harmincas éveiben kezdődött, amikor a röntgensugarakat először használták terápiaként a rák ellen. A páciensek a magas sugáradagtól égési sérüléseket szenvedtek, majd amerikai orvosok a megégetett helyekre aloe vera gélt az aloe vera növény leszedett leveleit helyezték, mellyel hatalmas sikereket értek el e gyógymód alkalmazásával.

A növény külsőleg egy kaktuszra hasonlít, de a liliomfélék családjába tartozik. Szubtrópusi területeken, homokos talajon növekszik és örökzöld víztartó növény. Hónapokig képes eső nélkül élni, mivel a vizet húsos leveleiben tárolja.
Láthatjuk tehát a növény magas víztároló kapacitását, amely bőrünknek is elegendő nedvességet kölcsönöz.

A hatásmódok sokfélesége egy tudományos tanulmány alapján:

    - Sebgyógyító
    - Allergia csökkentő
    - Antibakteriális
    - Gombaölő
    - Vírusölő
    - Mikróbaölő
    - Vérzéscsillapító
    - Csökkenti a vér zsírtartalmát
    - Tágítja a véredényeket
    - Béltisztító
    - Székrekedés ellen javallott
    - Tágítja a finom hajszálereket és tisztítja a vért
    - Gyulladásgátló
    - Hámszövetképző
    - Hidratáló hatású
    - Javítja a szívműködést
    - Heges sebek, égések, sugársebesülések gyógyulását segíti
    - Csillapítja a köhögési ingert
    - Erősíti az immunrendszert
    - Csillapítja a viszketési ingert
    - Fájdalomcsillapító
    - Javítja a látást
    - Eltávolítja a szennyező anyagokat a szervezetből
    - Szabályozza a cukorszintet
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1610
 • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #69 Dátum: 2011 November 11, 20:42:10 »
7 tévhit a nátháról

Már a nátha sem a régi! Az utóbbi pár évben ugyanis olyan sok minden derült ki erről a nagyon gyakori és közönséges betegségről, hogy más szemmel kell tekintenünk rá.

1. Gyakran halljuk, hogy azt dönti le a lábáról a nátha, akinek gyenge az immunrendszere. Nos, az összefüggés pont fordított: ha nagyon kellemetlenek a nátha tünetei, az azt jelenti, hogy erős immunrendszerünk agresszívan próbálja visszaverni a vírus támadását. Vagyis a magas láznak, állandó tüsszögésnek voltaképpen örülnünk kell, hiszen közelebb a gyógyulás.

2. Sok gyógyszerhez adagolnak C-vitamint, és temérdek reklámban elhangzik, hogy segít a nátha megelőzésében, mert felturbózza az immunrendszert. Nemrég azonban egy 10 ezer emberen végzett kísérlet bebizonyította, hogy a C-vitaminnak nincs szerepe a megelőzésben, bár az tény, hogy enyhítheti a betegség tüneteit. A C-vitamin egy esetben azonban mégiscsak védelmet nyújt. Extrém hidegben extrém erőkifejtést végző sportolók, katonák ritkábban fáznak meg, ha napi 200 mg vitamint kapnak.

3. Napi-egy két feles valamilyen módon csökkenti annak a veszélyét, hogy elkapjuk a náthát, feltehetően akadályozza a vírus elszaporodását a szervezetben. Nem igaz tehát, hogy az absztinencia általában hasznos magatartás. Azonban ne vessük magunkat azonnal a viszkis üvegre, mert komolyabb mennyiségű alkoholnak sokkal nagyobb a kára, mint a haszna.

4. Meglepően hangzik, de nem valószínű, hogy csókkal - azaz nyállal - terjedne a nátha, sokkal inkább az orrunk nyálkahártyája és a szemünk az a pont, ahol a vírus a szervezetbe jut. Persze azért nem árt az óvatosság, de egy náthástól kapott puszi miatt még ne tegyünk feljelentést.

5. A fertőzött személy ruhájának alapos kimosása egy szempontból jótékony hatású: kicsit megnyugtatja a beteget, hogy közel a megoldás. Bár erős oldatlan, főzéssel a kórokozók 99 százaléka valóban elpusztul, a maradék egy százaléka is bőven elég ahhoz, hogy ne múljon el a veszély.

6. Ha orrváladékunk zöld színűvé válik, nem azt jelenti, hogy betegek vagyunk, hanem hogy immunrendszerünk javában küzd a betolakodókkal. A szervezet ugyanis egyre több vírusölő fehérvérsejtet küld az orrba, s a váladék azért lesz zöld, mert a sejtekben vastartalmú enzimek vannak. Minél zöldebb az orrváladék, annál erősebb az immunválasz, vagyis ha sokat kell zsebkendő után nyúlni, optimisták lehetünk, hátha nem betegszünk meg.

7. Amikor tele van az orrunk váladékkal, komoly a késztetés, hogy minél erősebben kifújjuk, ezáltal megszabadulva a kínzó dugulástól. Erre biztatják a szülők is a kicsiket, ami nagy hiba, mert az erőteljes fújástól a vírust és baktériumokat tartalmazó orrváladékot csak fölkavarjuk, és elindítjuk a homloküreg irányába, ahol másodlagos fertőzés alakulhat ki. Emiatt az a legjobb, ha óvatosan mindig csak az egyik orrlukunkat fújjuk, nehogy még nagyobb legyen a baj.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Shaly

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 1610
 • Az Úr szolgája
Re:Épp testben élve
« Válasz #70 Dátum: 2011 December 27, 12:11:22 »
Avokádó: gyümölcs, zöldség és gyógynövény

Ismerjük meg!

Az avokadót (Persea americana) spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek.

Miért jó?

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.

Hogyan fogyasszuk?

Az avokádót zöldség-gyümölcs boltokban vásárolhatunk meg. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. Ha kemény gyümölcsöt veszünk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul. Hűtőszekrénybe nem érdemes betenni, s ha felvágjuk viszonylag hamar megbarnul.
Az avokadót általában nyersen fogyasztják. Pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval kiváló eledel, de salátaként is közkedvelt táplálék. Másik közkedvelt eledel a tonhalas avokádó. A mexikóiak mártást is készítenek belőle.

Tippek - tanácsok

Az avokádóolaj gyorsan avasodik, ezért a megkezdett tubust, illetve tégelyt érdemes mihamarabb felhasználni.
Depresszió és Parkinson-kór kezelésére alkalmazott MAO-gátló gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne használják, mert magas vérnyomás alakulhat ki.
Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttszedés esetén a beállított terápiás dózisok hatáserőssége csökkenhet, ezért lehetőség szerint az ilyen gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne fogyasszák.
Allergiás tünetek észlelése esetén (kiütés, mellkasi fájdalom) a gyümölcs fogyasztása nem javasolt.

Érdekesség

Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Sokan nem tudják, de a avokádó régóta ismert afrodiziákum, azték neve, "ahuacacuahat", ami herefát jelent. Csíráztathatunk avokádót. Ha egy megmosott avokádómagot hegyes végével lefele felfüggesztünk fogpiszkáló segítségével egy vízzel teli pohárra, akkor néhány héten belül a mag megreped, gyökeret, majd levelet ereszt. A csíráztatásnál arra kell figyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen. Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba.
"Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint."
Róma 11, 5

Nem elérhető Antee

 • Admin
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 22847
  • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
Re:Épp testben élve
« Válasz #71 Dátum: 2011 December 27, 12:38:47 »
Az avokádókrém nagyon finom, igaz függ az elkészítésétől is. :afro:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)