Szerző Téma: VIRÁGOK!  (Megtekintve 97135 alkalommal)

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában

Nem elérhető ditte

 • Segítő
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4504
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #30 Dátum: 2012 Szeptember 11, 22:21:43 »
"Társuk vagyok mindazoknak,akik félnek téged,és akik határozataidat megtartják."Zsoltárok 119,63

Nem elérhető torokildiko46

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4495
  • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #31 Dátum: 2012 Szeptember 12, 12:20:57 »
Gyönyörüek a virágjaid drága Ildikó!

  :fel: :taps: :rozsa2: :026:


köszönöm szépen ! csak ritkán tudok velők foglalkozni de minden reggel korán kelek hogy megöntözem őket  nagyon szeretem  a virágokat és itt a 2 emeleten csak én lakom meg az ibolya és tele van a z egész körfolyosó a virágjaimmal!
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4495
  • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #32 Dátum: 2012 Szeptember 12, 12:29:02 »
Muskátlik!

A világon nagyjából 250 muskátlifaj él, a legnépszerűbb fajok fajtáinak tárháza pedig szinte kimeríthetetlen. Legtöbbjük Fokföldön őshonos. Hazánkban legnagyobb jelentősége a kerti és futó muskátliknak van, de számos más faj is forgalomban van.

A kerti muskátli

A kerti muskátli (Pelargonium x zonale) elsősorban sávoslevelű muskátli (Pelargonium zonale) és a szennyes muskátli (P. inquinans) keresztezéséből származik. Az előbbi fajtól örökölte a levelek sávozottságát, míg az utóbbitól az élénk piros színt és a mirigyszőrözöttséget. A magassága fajtától függően 20-80 cm között változik. A kerti muskátli szára felálló és bokrosan elágazik. A gömbös ernyővirágzatokban nyíló egyszerű vagy telt virágok színpompája változatos. A legnépszerűbb virágszín a piros, de a rózsaszín árnyalatokból is nagyon sokfélét találni, sőt fehér virágú fajták is vannak. Magyarországon fagyérzékeny, de a mediterránumban számos helyen kivadulva él.

A futó- vagy borostyánlevelű muskátli

Az alpesi házak elmaradhatatlan díszítőeleme a futómuskátli (Pelargonium x peltatum). Hazánkban jelentősége már a kerti muskátliét is meghaladta. Ez a növény is több faj keresztezéséből származik (P. peltatum és P. lateripes). A kerti muskátlinál jóval vékonyabb hajtásrendszerrel rendelkezik, de töve ennek a fajnak is fásodik. Elfekvő, lecsüngő hajtásaikon borostyánszerű, húsos, fényeszöld, kopasz levelek találhatóak. A fajták félig vagy teljesen csüngő hajtásúak lehetnek, egyszerű vagy félig telt virágokkal. A színskála a fehértől a piros-fehér, a alzac- a rózsaszín és a skarlátvörös árnyalatain át a liláig terjed. A hatjások hosszúsága 40 cm és 1,5 m között változik.

   
 
futómuskátli

Egyéb muskátlifajok

Számos egyéb, kisebb jelentőségű muskátlifajt is be lehet szerezni Magyarországon. Az angol muskátli (P. x grandiflorum) leginkább a kerti muskátlihoz hasonlít, de nála ellenállóbb faj, ami kevesebb virágot hoz és szára jobban elfásodik.

A rózsaillatú muskátli (P. graveolens), a citromillatú muskátli (P. odoratissimum) és a almaillatú muskátli (P. x fragrans) mirigyszőrei változatos, a nevükben szereplő növények illóolajaira emlékeztető illatúak.
   
 
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4495
  • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #33 Dátum: 2012 Szeptember 16, 22:28:56 »

Kaktuszfélék

 :rozsa: :rozsa2:

A kaktuszfélék (Cactaceae) családja mintegy 2000 fajt foglal magába. Fajai Amerika trópusi, szubtrópusi sivatagos vagy száraz hegyvidéki területeiről származnak. Pozsgás (törzsszukkulens) növények. A magkezdemény és a mag szerveződése, valamint a betalain vegyületek előfordulása alapján a Phytolaccaceae családdal állnak közelebbi rokonságban. :2smitten: :2smitten:

Karácsonyi kaktusz


A karácsonyi kaktuszok közé a Schlumbergera (korábban Zygocactus) nemzetség epifita kaktuszfajai mellett a Hatiora gaertneri faj tartozik. A karácsonyi kaktusz korábbi neve Zygocactus truncatus volt, helytelenül Epiphyllum truncatum néven is forgalmazták.
Kedvelt szobanövények, mert fejlett töveik minden évben karácsony táján virágoznak.


Élőhely [szerkesztés]

Brazíliából származnak, ahol a trópusi, vagy szubtrópusi őserdők fáin élnek. Gyökereikkel a az ágak elágazásaiban és a fakéreg repedéseiben összegyűlő – sokszor igen kevés – szerves anyagból táplálkoznak.
Lakásban tartva ezek a kaktuszok nem szeretik a túl száraz levegőt, a nagy hőingadozást és a változó környezetet. Nem kedvelik a tűző napot.
Télen nem túlfűtött, de nem is fűtetlen helyen, fényhez közel, kissé párás helyen érzik jól magukat.
Rendszertan, felépítés .Karácsonyi kaktusz
A karácsonyi kaktuszokat a kaktuszfélék Cactoideae ("Valódi kaktuszok") alcsaládjának Rhipsalideae nemzetségcsoportjába sorolták be. Eredeti termőhelyükön hat fajukat különítették el, de mivel ezek egymással jól beporozhatók, a kereskedelemben szinte mindig hibridjeikkel találkozhatunk; főleg a lila, a cseresznyepiros, a rózsaszín és a fehér virágú változatokkal.
Kis termetű, sűrűn elágazó cserje, kb. 30 cm-esre nő meg.
Szártagjai laposak, erősen fogazott címerpajzs alakúak, elágazó füzérekben sorakoznak. Egy-egy szártag ~4,5 cm hosszú és ~2,5 cm széles. Kezdetben felfelé ívelnek, de később a többi szártag kifejlődése után lehajlanak.
Tövisei nincsenek, a szártagok ízeinél 1–3 finom, rövid sörte fejlődik ki. Virágzási ideje hosszan elnyúlhat: ha jól érzi magát, októbertől akár februárig is hozhatja a hajtások csúcsán nyíló virágait. A virágok hossza 6–8 cm.
Tartása

Mivel meglehetősen igénytelen növény, sokféle hibás kezelést is képes elviselni. Magyar nevét azért kapta, mert megfelelő körülmények között tartva karácsony táján virágzik. Ha ezt akarjuk, július-augusztusban kevés vizet és tápanyagot adjunk neki. Ezalatt az új levelek beérnek, és végükben virágkezdemények alakulnak ki.
Ősztől, kb. 15 °C-os hőmérsékleten csak mérsékelten öntözzük, de a bimbók megjelenéséig rendszeresen párásítsuk. Virágzás alatt bővebben öntözzük és tápoldatozzuk. Arra kell csak figyelnünk, hogy 22 °C fölé ne menjen a hőmérséklet, mert melegben a virágzás kb. két hétre rövidülhet.
A fejlődő növényt ne forgassuk; legjobb ennek érdekében a cserepet megjelölni. Virágzás után a növény elveszti fényét, ami a kb. két hónapig tartó nyugalmi időszak elejét jelzi.
Házilag könnyen szaporítható, ezért hálás növény. Amikor a virágzást követő tavasszal fejlődni kezd, tehát ledobott virágai helyén új levélkezdemények jelennek meg, akkor 2–2 ízközös hajtásait válasszuk le a régi tőről, és tűzdeljük őket homok és rostos tőzeg keverékébe. Szobaablakban rendszeresen párásítsuk szaporítványainkat! Ha meggyökeresedtek, elkezdhetjük óvatosan tápoldatozni, ami után át is ültethetjük őket.
Kevés kártevője ismert. A fehér gyapjasmoly megjelenése túl száraz környezetre vall. Kézi tisztogatással és esőztető, lágy vizes öntözéssel ez többnyire megszüntethető. Ápoláskor jusson eszünkbe szülőhazája és természetes környezete!
A rothadásra nagyon érzékeny: ne hagyjuk, hogy a víz megálljon alatta!
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4495
  • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #34 Dátum: 2012 Szeptember 17, 21:27:25 »
 :2smitten: Hibiszkusz :2smitten:
 :2smitten:
 :rozsa: :rozsa2:
A hibiszkusz vagy mályvacserje (Hibiscus) a kétszikűek (Magnoliopsida) közé tartozó mályvafélék (Malvaceae) egyik legváltozatosabb nemzetsége mintegy 1200 fajjal, amelyek közül feltűnő virágai miatt többet szerte a világon dísznövényként termesztenek.
Elterjedése, élőhelye

Ázsiából származik; egyes fajai tipikus özönnövények, másokat az ember telepített meg szerte a világon. A fajok többsége a trópusokon, szubtrópusokon és a meleg mérsékelt éghajlatú területeken él, közöttük akadnak egyévesek és évelők, fás- és lágyszárúak, lombhullatók és örökzöldek is.
Életmódja, termesztése :


A fajok többsége fényigényes. A legtöbb dísznövénynek termesztett faj nem viseli el a fagyokat, ezért Magyarországon csak dézsában tartható – a legismertebb kivétel a törökrózsa (kerti mályvacserje). A Kárpát-medencében csak kevés honos, de ezek közül a varjúmák (dinnyefű) a vetések és a kapás kultúrák egyik legveszélyesebb és legelterjedtebb gyomnövénye.
A kerti fajokat könnyen szaporíthatjuk magról, mivel a szabadban a rovarok könnyen beporozzák. Ha a magokat begyűjtöttük, száraz helyen pihentessük, majd tavasszal, március elején lehet elvetni. A magoncok nevelése nem nehéz feladat, de odafigyelést igényel. Célszerű a vetést már úgy végezni, hogy kis cserepekbe vetünk 2-4 szem magot majd miután kikeltek, a gyengébb magoncot eltávolítani. A második évben már ki lehet ültetni a szabadba.
A szobai fajták sokkal igényesebbek. Ezeknél nem olyan egyszerű a szaporítás, mivel ezek nemesítési folyamatokkal jöttek létre, a szaporodási képességük jelentősen csökkent. Nehezen porozódnak be és a magok is nehezen érnek be. Ha mégis sikerül magot szerezni, akkor az eljárás ugyanaz, mint a kerti fajtánál, annyi különbséggel, hogy ezek a magoncok érzékenyek a hidegre és a huzatra.
Az esetek többségében szaporítását hajtásdugványozással oldják meg. Ez nehéz lehet, mert a levágott hajtásrész nem mindig képes meggyökeresedni. Próbálkozhatunk homokban, tőzegben, vízben való gyökereztetéssel, de a szakkönyvek ajánlják a segítő hormonok alkalmazását is. Vetőmagboltokban általában kapható gyökereztetőszer por formájában. Alkalmazása nem kötelező, de javasolt, ha biztos eredményt szeretnénk elérni. A legfontosabb, hogy fiatal, még nem fásodott hajtásrészt válasszunk le, amely teljesen egészséges. az alsó levelet vagy leveleket távolítsuk el, és ültessük a hajtást nedves tőzegbe vagy homokba. Fontos a laza szerkezetű talaj, mert ebben könnyebben megindul a gyökérképződés.
Az elültetett növénykéket takarjuk le fóliával, és tegyük félárnyékos helyre. A nedvességet folyamatosan ellenőrizzük, mert ha a tőzeg kiszárad, nehezen nyeri vissza a laza szerkezetét. Ha sikeresen begyökeresedett, akkor figyelni kell a kártevőkre is. A pajzstetű és a levéltetű szívesen él rajta. Tavasszal csalánlével végezhetünk lemosó permetezést, amit követhet a vegyszeres kezelés. Ha kinőtte cserepét, akkor ültessük át komposztból és általános virágföldből álló földkeverékbe. Formáját metszéssel alakíthatjuk, de ez nem egyszerű feladat.jelenleg a hibiszkusz a legígéretesebb gyógynövény a vérnyomás csökkentésére - mondja Andrew Weill, egy alternatív gyógymódokkal foglalkozó kutató. – A vizsgálatok kimutatták, hogy napi két csésze hibiszkusz tea fogyasztása egy hónapon keresztül akár 12%-kal is csökkentheti a magas vérnyomást. Ez megegyezik a szokványos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásával.
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7156
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #35 Dátum: 2012 Szeptember 19, 18:46:54 »
Olyan gyönyörü volt ez a nemes pipacs, hogy le kellett fényképeznem...


Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető torokildiko46

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4495
  • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #36 Dátum: 2012 Szeptember 19, 20:22:38 »
 :afro: Köszönöm Erzsike! :2smitten: :2smitten: :2smitten: :161: :016:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető torokildiko46

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4495
  • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #37 Dátum: 2012 Szeptember 23, 21:09:53 »
Mandulavirág :131:!

A mandula egy csonthéjas termés, illetve az azt termő mandulafa (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalus communis) rövidebb neve. Őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszi. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb.
Leírása

A mandula a kedvező életkörülmények között eléggé nagy fává fejlődik, erős, gyakran vastag törzset nevel, koronája hajlamos az elsűrűsödésre. A faj páratlan szívósságánál fogva megtelepszik a napégette, száraz, sziklás lejtőkön is, de itt inkább bokoralakot ölt. A mediterrán országokban leggyakoribbak a magról kelt fák, amelyek 3–8 m magasságot érnek el, szabálytalan koronát fejlesztenek, kérgük ripacsos, gyakran furcsán csavarodott. Fája jó talajon és megfelelő ápolás mellett 6-8 méter magas, a korona átmérője 4-8 méter közötti.
A felnyíló csonthéjas termés külső és középső terméshéja éréskor felreped és kihull a csontár. A mag édes és keserű lehet. A termelt édesmagvú fajták papír-, félpapír- és kemény magvúak lehetnek.
:2smitten: :2smitten:

A magyar „mandula” szó latin-olasz eredetű (mandorla). Janus Pannonius (1434-1472) latin nyelven irt egy allegorikus költeményt, Egy Pannóniában nőtt mandulafáról címmel. Ebből is látszik, hogy a Dunántúlon nemcsak ismerték, de termelték is a mandulát. Magyarországon a mandulatermesztés a 19. század végén kezdődött, amikor a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére a barack mellett mandulát is telepítettek. A második nagy telepítési hullámban (1930-as és 40-es években) már magyar fajták telepítését ajánlották. Európában elsősorban a vastagabb héjú fajtákat termesztik, az USA déli részén elterjedtebbek a vékonyabb héjú, könnyen törhető csemegefajtái.
Legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, védett, déli domboldalak. Gazdaságos termesztése csak a szubmediterrán hatásoknak kitett mikrokörzetekben (Baranyában, a Balaton-felvidéken, Vértesalján, Buda környékén, a Mátraalja és Hegyalja egyes részein) remélhető.
A Kárpát-medencei mandulafajták önmeddőek, vagyis egy más fajtájú fa virágporára van szükség a virágok megtermékenyüléséhez.
 :074:

A mandulamag fehér belseje fogyasztható, miután feltörtük a csonthéjat és megtisztítottuk a vékonyabb héjától. Főleg cukrászkészítményekhez, illetve édes ételekhez használatos, főként aprítva. A marcipán alapanyagát képezi. Ünnepi ételeket tehetünk vele különlegessé, például mandulás pulyka, mandulás hal. A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen ( olajsav ) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat ( K, Ca, Mg, Fe, P ) tartalmaz.
Mandulaolaj a kozmetikában
Minden bőrtípusra jó az olaja, E-vitamint is tartalmaz. Rendszeres használatával a bőr puha és bársonyos lesz. :084:

most lássuk mit mond az Ige a Mandulafáról és virágról:

Mózes II. könyve:25:33   Mandolavirág formájú három csésze az egyik ágon, gombbal és virággal; és mandolavirág formájú három csésze a másik ágon is, gombbal és virággal; így legyen a gyertyatartóból kijövő mind a hat ágon.
Mózes II. könyve:25:34   A gyertyatartón pedig négy mandolavirág formájú csésze legyen, gombjaival és virágaival.
Mózes II. könyve:37:17   Megcsinálá a gyertyatartót is tiszta aranyból, vert aranyból csinálá a gyertyatartót; szára, ága, csészéi, gombjai és virágai ő magából valának.
Mózes II. könyve:37:19   Három mandolavirágformájú csésze vala az egyik ágon, gombbal és virággal; így a másik ágon is három mandolavirágformájú csésze vala gombbal és virággal; így vala mind a hat ágon, amelyek kijövének a gyertyatartóból.

Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7156
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #38 Dátum: 2012 Szeptember 24, 18:37:13 »
Nagyon szeretem ezt a hortenzia fajtát és nálunk az udvarban fényképeztem le.

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető torokildiko46

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4495
  • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #39 Dátum: 2012 Szeptember 24, 19:59:29 »
nagyon szépek , tényleg csodálatos virágok! én sem láttam még ilyen hortenziát!
 :017: :161: :016: :rozsa: :027: :032:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7156
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #40 Dátum: 2012 Szeptember 24, 20:01:44 »
Azt hiszem elég új fajta, lányom vette tavaly...

De még nem megyek aludni...  :020:   :hehe:

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7156
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #41 Dátum: 2012 Szeptember 24, 20:05:56 »
A tüzes liliom is nagyon szép. Mindig csodálom Isten bölcsességét a teremtésben!

 :081: :078:

Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető torokildiko46

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4495
  • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #42 Dátum: 2012 Szeptember 24, 20:20:22 »
 :igen: CSODÁLATOS! :taps:

erről egy ige jutott eszembe:

Máté Evangéliuma:6:28   
Az öltözet felől is mit aggodalmaskodtok? Vegyétek eszetekbe a mező liliomait, mi módon növekednek: nem munkálkodnak, és nem fonnak;
Lukács Evangéliuma:12:27
   Tekintsétek meg a liliomokat, mimódon növekednek: nem fáradoznak és nem fonnak: de mondom néktek: Salamon minden ő dicsőségében sem öltözött úgy, mint ezek közül egy. :thanks: :027: :026:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Elisabeth

 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 7156
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #43 Dátum: 2012 Szeptember 24, 20:41:39 »
Képjeinkböl készítettem, egy képet Igével...

 :2smitten:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető torokildiko46

 • Moderátor
 • Testvérünk
 • *
 • Hozzászólások: 4495
  • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:VIRÁGOK!
« Válasz #44 Dátum: 2012 Szeptember 24, 20:53:02 »
 :taps: :016:
 ez aztán gyors volt!!!


 :017: :017: :017: :017: :017:


 :074: :130: :131:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25