Szerző Téma: Bálványok?  (Megtekintve 8955 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
Bálványok?
« Dátum: 2012 November 19, 09:48:51 »
Bálványok?

De ha valaki szereti az Istent, azt már ismeri az Isten. 4. Ami tehát a bálványáldozati hús evését illeti, tudjuk, hogy nincs bálvány a világon, és hogy Isten sincs más, csak egy. 5. Mert ha vannak is úgynevezett istenek, akár az égben, akár a földön, mint ahogyan sok isten és sok úr van, 6. nekünk mégis egyetlen Istenünk az Atya, akitől van a mindenség, mi is őérte, és egyetlen Urunk a Jézus Krisztus, aki által van a mindenség, mi is őáltala.
1Kor 8,3-6

15Hitvány és nevetséges dolgok azok, semmivé lesznek a megtorlás idején.
Halljátok meg az igét, amelyet az ÚR mond nektek, Izráel háza! 2. Így szól az ÚR: A pogányok szokását ne tanuljátok el, és az égi jelektől ne rettegjetek, mert csak a pogányok rettegnek azoktól! 3. Bizony, a népek bálványai hiábavalók. … 5.Ne féljetek tőlük, mert nem tudnak sem rosszat, sem jót tenni! 6. Nincs hozzád hasonló, URam! Nagy vagy te, s hatalmad által nagy a te neved. 7. Ki ne félne téged, népek Királya? Bizony, megillet ez téged! Mert nincs hozzád hasonló a népek bölcsei között egyetlen országban sem. 8. Egyaránt ostobák és bolondok, hiábavaló a bálványok útmutatása: fából vannak!

Jer 10,15; 1-8

Tehát nincs bálvány önmagában. Bálvánnyá akkor válik valami, ha fontosabb lesz az a mi életünkben, mint Isten. Kinek szánjuk oda időnket, életünket? Mert az odaszánás egyben áldozatot is jelent. Kinek áldozunk? Kitől és mitől félünk? Itt dől el a bálvány kérdése.  Mert nem csak attól lesz bálvány valami, ha hiszünk valamiben, hanem attól is, hogy ha félünk valamitől, mert ezzel kétségbe vonjuk Isten mindenható erejét. Mai nyelven babonaságnak hívjuk e félelmet.

De mit mondok ezzel? Talán azt, hogy a bálványáldozat vagy a bálvány ér valamit? 20. Sőt inkább azt, hogy amit a pogányok áldoznak, azt ördögöknek áldozzák és nem Istennek: azt pedig nem szeretném, ha ti az ördögökkel lennétek közösségben. 21. Nem ihattok az Úr poharából is, meg az ördögök poharából is, nem lehettek részesei az Úr asztalának is, meg az ördögök asztalának is. 22. Vagy haragra ingereljük az Urat? Talán erősebbek vagyunk nála?
1Kor 10,19-22

Mit mondjunk tehát erre? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? 32. Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent? 33. Ki vádolná Isten választottait? Isten, aki megigazít. 34. Ki ítélne kárhozatra? A meghalt, sőt feltámadt Jézus Krisztus, aki az Isten jobbján van, és esedezik is értünk? 35. Ki választana el minket a Krisztus szeretetétől? Nyomorúság, vagy szorongattatás, vagy üldözés, vagy éhezés, vagy mezítelenség, vagy veszedelem, vagy fegyver? 36. Hiszen meg van írva: "Teérted gyilkolnak minket nap mint nap, annyira becsülnek, mint vágójuhokat." 37. De mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. 38. Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, 39. sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.
Róm 8,31-39

:ima02:

Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
Re:Bálványok?
« Válasz #1 Dátum: 2012 November 22, 18:15:58 »
Izráelt megszabadítja az ÚR örökké tartó szabadságra. Nem ér benneteket szégyen és gyalázat soha, soha többé. 18. Ezt mondja az ÚR, aki az eget teremtette, ő, az Isten, aki a földet formálta, alkotta és megszilárdította, nem kietlennek teremtette, hanem lakóhelynek formálta: Én vagyok az ÚR, nincs más! 19. Nem rejtélyesen szóltam a földnek egy sötét helyén. Nem azt mondtam Jákób utódainak, hogy hiábavaló dolgokban keressenek engem. Én, az ÚR, igazat mondok, a valóságot jelentem ki! 20. Gyülekezzetek, jöjjetek ide! Lépjenek elő mindazok, akik megmenekültek a nemzetek közül! Semmit sem tudnak azok, akik fából készült bálványokat hordoznak, és olyan istenhez imádkoznak, aki nem tud segíteni. 21. Mondjátok meg, adjátok elő, tanácskozzatok csak egymással! Hirdetett-e valaki valaha, jelentett-e ki ilyent az ősidők óta? Csak én, az ÚR! Nincs más isten rajtam kívül, igaz és szabadító isten nincsen rajtam kívül. 22. Rám figyeljetek a föld legvégéről is, és megszabadultok, mert én vagyok az Isten, nincs más! 23. Magamra esküdtem, igazság jött ki számon, szavam megmásíthatatlan: Előttem hajol meg minden térd, rám esküszik minden nyelv, 24. és ezt mondják rólam: Csak az ÚRnál van igazság és erő! Megszégyenülve mennek hozzá mind, akik gyűlölték őt. 25. Az ÚR által boldogul, vele dicsekszik Izráel minden utóda.
Ézs 45,17-25
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #2 Dátum: 2013 Február 07, 00:22:37 »
Érdekes ez a kérdés...

Vannak akik azt mondják, hogy a mai felvilágosult világban már nem imádnak bálványokat.....
Vannak akik pedig szinte már babonásak és mindenben bálványt látnak....

Mi a veleményetek erröl?

:?:
Zsolt 143,10

Nem elérhető bacsipista

• Testvérünk
  • *
    • Keresztény kincskereső
« Válasz #3 Dátum: 2013 Február 07, 08:04:55 »
Véleményem szerint először azt lellene tisztázni, hogy mit tekintünk bálványnak.

Idézet
Elisabeth írta

Tehát nincs bálvány önmagában. Bálvánnyá akkor válik valami, ha fontosabb lesz az a mi életünkben, mint Isten. Kinek szánjuk oda időnket, életünket? Mert az odaszánás egyben áldozatot is jelent. Kinek áldozunk? Kitől és mitől félünk? Itt dől el a bálvány kérdése.  Mert nem csak attól lesz bálvány valami, ha hiszünk valamiben, hanem attól is, hogy ha félünk valamitől, mert ezzel kétségbe vonjuk Isten mindenható erejét. Mai nyelven babonaságnak hívjuk e félelmet.

Ebből csak azt emelem ki, ha valami fontosabb lesz az életünkben, mint Isten.
Mi az ami fontosabb nekem Istennél?

Reggel felébredek, megdörzsölöm a szemem, és az helyett, hogy hálát adnék az Úrnak amiért vigyázott éjjel rám és családomra megyek a konyhába kávét főzni vagy melegíteni miközben bekapcsolom a számítógépem, hogy előtte ülve tudjam elfogyasztani a kávémat.

Zsoltárok könyve:5:4   
Uram, jó reggel hallgasd meg az én szómat; jó reggel készülök hozzád és vigyázok.

Ez már közelít a bálványhoz?
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #4 Dátum: 2013 Február 07, 08:50:22 »
Szerintem lehet ez is egy bálvány, ugyanúgy mint a TV. A kávét már a reggeli hiradó elött iszogatom, mert hát fontos az informálódás.

Ma sokat beszélnek a Wellness-röl. Bújják a könyveket, a napilapokat, amik sokszor jól megetetik az embereket. Hisz a mai marketing pontosan tudja, hogyan nyerje meg az embereket a produktjára. Bebeszélik, hogyha nem veszed az ö wellness produktjait, nem leszel egészséges, szép és fiatalos.

:290:

Hogy van ez?
Zsolt 143,10

Nem elérhető bacsipista

• Testvérünk
  • *
    • Keresztény kincskereső
« Válasz #5 Dátum: 2013 Február 07, 09:33:45 »
Lehet egy fiatalos külső, he belül nem fiatalodik az ember.  Találkoztunk már sok összetört emberrel akik minden mepróáltak, hogy késleltessék az idő hatásait testükön. Azt viszontelfelejteték, hogy mindennek ára van. Nem pénzben gondolom az árat, hanem azért amit úgy aunk, hogy nem is számolunk vele. Bizonyos étren kiegészítő kapszilák, porok, krémek amelyek maradandó belső testi elváltozásokat okoznak, és egykor robbanásszerű öregedés következik be. Azitán jön a leki összeomlás és annak ismejük a következményeit.

Az Úrral való kapcsolat viszont egy láható és érzékelheő változást idéz elő. Vidám, mosolygós arc, csillogó személetkedv, erő, biztonság, és ez mind megfiatalatít.

Az Úrral való kapcsolat által nem kell bálványként ragaszkodnuk a fiatalság megörzéséhez, mert Ő testben és lélelkben a Szentlélek által ezt elvégzi bennünk.

Jelenések könyve:22:14   
Boldogok, akik megtartják az ő parancsolatait, hogy joguk legyen az életnek fájához, és bemehessenek a kapukon a városba.

Az élet fája a fiatalságot és az örök életet jelképezi.

De tovább lépnék és azt kérdezem, hogyan lehet bálvány egy gyülekezeti szolgálat? Hiszen úgy gondolo, hogy az Úrnak szolgálok és jutalmam a fiatalság és az örök élet lesz.
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Korintus 6,12

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
    • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
« Válasz #6 Dátum: 2013 Február 07, 09:42:45 »
Jézus elvárja az első helyet. Ha hozzá tértünk meg, akkor övé a "ház" kulcsa, övé a vezetés. Viszont ha valami megelőzi Jézust, vagyis ha csak a második helyre esik vissza, akkor bálvány került az életünkbe.
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető Elisabeth

• Moderátor
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #7 Dátum: 2013 Február 07, 09:50:32 »
Ha azt hiszem, hogy szolgálatommal, és annak sikereivel manipulálhatom Istent, azzal, hogy azért szolgálok, hogy jutalmam legyen, ott már gáz van.

Isten elött az a szolgálat kedves, amelyik akartának és elhívásának engedelmességében történik. Itt viszont Isten akarata a fontos, nem pedig a jutalmam.

Azért tehát ti is, ha teljesítettétek mindazt, amit parancsoltak nektek, mondjátok ezt: Haszontalan szolgák vagyunk, azt tettük, ami kötelességünk volt."
Lk 17,10   

És hogy van az, amikor emberi értelmezések kerülnek Isten Ígéje fölé a gyülekezetben?

Zsolt 143,10

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #8 Dátum: 2013 Február 07, 10:05:57 »
Igen. Ha egy gyülekezeti hitvallás nem összeegyeztethető az igével, akkor ott is egy bálványt imádnak. Hiszen ha valami olyat tartanak meg, ami szembe megy Isten igéjével, akkor már nem is Jézust ismerték meg, hanem valamely más istent.
Ez a baál imádat.

Isten megadta a törvényébe, hogy:

5Mózes 27,5
"És építs ott oltárt az Úrnak, a te Istenednek; olyan kövekből való oltárt, amelyeket vassal meg ne faragj."

Mégis hozzányúlnak a kősziklához, és valamit kifaragnak belőle. Ezzel azt mondják, hogy nem jó úgy ahogy van.
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető torokildiko46

• Testvérünk
  • *
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Bálványok?
« Válasz #9 Dátum: 2013 Február 07, 10:53:38 »
 :igen:
 szerintem minden amit Isten élé teszünk az életünkben az Bálvány! lehet az férj , gyerek  , étel ital ,, vagy bármi más
 ,most eszembe jutott az az  ige hogy  hogy keressétek először isten országát! az ELŐSZÖR az a fontos : Ő legyen az első , midig az első az életünkben azután a többi...

Máté Evangéliuma:6:33   Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.
nem mindegy  hogy kivel vagy mivel kezded  a napot, és kivel  vagy mivel fejezed be!
 , szerintem mindig hálával kezdeni , megköszönni mindent amit adott, mert mindent ingyen kegyelemből kaptunk,  és hálával , fejezni be  napot! áldani Őt a kegyelemért és mindenért , mert semmink sincs amit nem az Úrtól kaptunk volna! :ima02:

Efézusi levél:2:8   Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető bacsipista

• Testvérünk
  • *
    • Keresztény kincskereső
« Válasz #10 Dátum: 2013 Február 07, 10:59:21 »
Jó, de mi van akkor, ha én a gyerekemben találom meg azt, mivel a gyeremek Isten ajándéka és az ő irányába fordítom a szeretetemet. Mikor válik ez a szeretet bálvánnyá?

Nem elérhető torokildiko46

• Testvérünk
  • *
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
« Válasz #11 Dátum: 2013 Február 07, 11:01:57 »
Jó, de mi van akkor, ha én a gyerekemben találom meg azt, mivel a gyeremek Isten ajándéka és az ő irányába fordítom a szeretetemet. Mikor válik ez a szeretet bálvánnyá?

akkor ha őt helyezed  isten elé ha csak vele foglalkozol ő az első és nem az ÚR!
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
« Válasz #12 Dátum: 2013 Február 07, 11:20:56 »

Ábrahám példája? Ha Isten és a gyermeked között kellene választanod, melyiket választanád? Ha Istent, akkor minden rendben. Ha a gyermeket, akkor az már bálvány.

Nem elérhető Jazmin

• Testvérünk
  • *
« Válasz #13 Dátum: 2013 Február 07, 11:48:19 »
"Azért szerelmeseim, kerüljétek a bálványimádást." 1 Kor 1O:14

Én ugy értettem meg magamnak ,hogy ha valamivel jobban törödök,mint Jézussal,és a közösségemmel Vele, akkor az mindig hátrál engem abban ,hogy közelebb kerüljek Hozzá,sőt egyre távolabb kerülök Töle,így az bálvánnyá válik.. akkor meg kell térnem abból  és megváltoznom.
Az Isten SZERETET. 1 Ján 4:8

Nem elérhető bacsipista

• Testvérünk
  • *
    • Keresztény kincskereső
« Válasz #14 Dátum: 2013 Február 07, 11:58:52 »

Ábrahám példája? Ha Isten és a gyermeked között kellene választanod, melyiket választanád? Ha Istent, akkor minden rendben. Ha a gyermeket, akkor az már bálvány.

Ez volt az a pont amikor először eltértem Istentől. Egy házicsoporton pont ezt a részt vettük (friss megtérő voltam, Bibliát még nem olvastam) és teljesen kiakadtam azon, ha Isten szeret mi jogon kér arra, hogy áldozd fel gyerekedet? Hiszen a szerető szülői szív azt parancsolja, hogy inkább magamat a gyermekem életéért.
Akkor el is fordultam Istentől és 8 évig a magam útját jártam.