Fekete szőlő lekvár recept

ma ezt készítem mert sok a szőlőnk !
Fekete szőlő lekvárHozzávalók 16 személyre:
100 dkg Szőlő (Fekete)
70 dkg Kristály cukor
2 tasak Alma pektin
Elkészítése:
Sokan nem tudják, de a szőlőből is lehet dzsemet, zselét főzni. A fekete szőlő lekvár íze kifejezetten pikáns-savanykás, állaga sokkal hígabb, mint mondjuk egy szilva lekváré és akár 3 évig is eláll tartósítószer hozzáadása nélkül is.
A fekete szőlőből a lekvárt november környékén érdemes elkészíteni, amikor a szemek már kellően becukrosodtak. A hozzávalókban megadott 1:1 arányú cukrozással és dupla pektinnel főzve kell a sok folyadékot tartalmazó gyümölcsöket eltenni.
Én személy szerint cukrozok és nem használok tartósítószereket, mert tartósítóval nem áll el olyan sokáig a dzsem, mint a hagyományos technikákkal.
Elkészítése:
A fürtöket áztassuk vízbe negyed órára, hogy a pókok és egyebek kimeneküljenek. Majd a szőlőszemeket húzzuk le a fürtökről és dobjuk egy lábasba. Nyomkodjuk meg őket, hogy a levük kijöjjön és felforrásig hevítsük a levet. Öntsük turmixgépbe és pörgessük néhány pillanatig. Tényleg rövid ideig, mert a magok összetörnek és az nem kell bele.
A masszát egy szűrőn szűrjük át, kicsit segítve egy fakanállal, majd tegyük vissza a tűzhelyre és öntsük bele a cukrot és pektint. Kevergessük ösze. Az arányok: ~30% hulladék lesz belőle, ezért elegendő 70 deka cukor.
Forrás után kb. 5 percig főzzük, majd tiszta üvegekbe töltjük, amelyeket jól lezárunk és fejjel lefele fordítunk 10 percre. Az üvegekbe töltésnél használjunk rozsdamentes acél merőkanalat a tartósság érdekében, a befőttes üveg alá pedig tegyünk egy tányért, hogy ne legyen az egész tűzhely lila.
10 perc fejre állítás után fordítsuk vissza az üvegeket a talpukra és hagyjuk a lekvárt kihűlni.