Szemléltem múltkor a témát és sok építő hozzászólást olvastam. Nem a testvéreimet akartam ismételgetni, így gondoltam hozzá teszek az előttem szólókhoz én is. "Jézus beszéde amikor tanított", ez lett volna a gondolatmenetem valójában. Nem az igazság.
Ezek a hozzászólások ihlettek meg:
Mt 26,73
Kevés idő múlva pedig az ott álldogálók menének hozzá, és mondának Péternek: Bizony te is közülök való vagy; hiszen a te beszéded is elárul téged.
Mennyire csodálatos dolog ez: Ha a beszédem is arról tesz bizonyságot, hogy Jézus követője vagyok, Akkor már minden jó!
Egyszer a drága Gyökössy Bandi bácsi / református lelkész professzor volt, azoknak akik nem ismerik véletlenül / mondta el hogy hogyan járt azt elmondott prédikációjával. Az történt, hogy az egyik fia baleset következtében meghalt, és ő mint minden édesapa összetört, nagyon kemény volt számára ez a helyzet és úgy érezte, hogy nem tudja folytatni a szolgálatát. Mig nem kapott egy levelet Egyiptomból egy testvérnőtől. Aki elküldött neki egy legépelt prédikációt a következőkkel: Tisztelt Lelkész Úr! Mélyen együttérzek Önnel abban a mély fajdalomban, amin most átmegy. Nemrégen én is átestem egy hasonlón, amikor két kis unokámat ért baleset a Nilus partján, és akkor Isten engem ezzel a prédikácóval vigasztalt meg, amit most vigasztalásul elküldök Önnek. És akkor döbbent rá Bandi bácsi, hogy azt a prédikációt ő mondta el valahol, és mélyen elszégyelte magát Isten előtt, mert ugye felmerült a kérdés: hiszek-e abban, amiről prédikáltam. És könnyek között mondta el Bandi bácsi, hogy akkor megfogadta az Úrnak, hogy sokkal alázatosabb lesz, amikor másoknak prédikál, mert a szavaknak sokkal nagyobb az ereje, mintsem azt fel tudjuk mérni.
Én is úgy gondolom, hogy a beszédünkre nagyon-nagyon kell vigyáznunk, mert lehet vele építeni, de ölni is.
Gondoltam ha tanítás, akkor Jézus szemlélése a legjobb példa. Egyszer hallottam 14 pontról Jézus tanításáról. Itt ha érdekel valakit:
http://istenletezik.hu/keta_tanitas_alapjai.html.
Nem sorolnám fel mindet, csak egy párat, a kilóméteres hozzászólás elkerülése érdekében

.
-Jézus élete megegyezett a tanításával. (integritás)
Itt hallottam azt a gondolatot, hogy arról beszéljünk amiről meg vagyunk győződve. (Gyökössy Bandi bácsi esetében hiszek e a prédikációba, amit mondok.) És, hogy önbizalmat ad, ha nem a magamét tanítom, hanem Jézusét, mert az tévedhetetlen. Illetve, hogy valamit tudj integritással, nem kell mindentudónak lenned.
-Jézust a szeretet motiválta
-Jézus fejlődésre késztette az embereket (pl.: mert döntés felé terelgetett)
-Üzenete aktuális volt
-Tekintély elve (Jézus nem beszélt össze-vissza, mindig tudta, hogy mit akar mondani.) (Amit tanítunk legyen a Biblia, vagy abból származtatott igazság. Tekintélye a valóságnak van, így a tanárnak is ha arról beszél)
.
.
stb
Ezek a példák alapján keresztül próbáltam rávilágítani a Gyökössy Bandi bácsi hibájára. Valószínűleg az integritásban volt a hiba. És erre akkor döbbenhetett rá, amikor szembesült tanításával

.
Az én hibám meg az volt, hogy romboltam a tekintélyem

(azt a kicsit is), mert Jézus nem beszélt össze vissza, hanem tudta, hogy mit akar mondani.
De hát, úgy tanul az ember felállni, ha el is esik

.